ВиК Смолян ще бъде бенефициент по проекта за втори воден цикъл на града

 ВиК Смолян ще бъде бенефициент по проект за втория воден цикъл в Смолян, но не е ясно кога ще стартира реалното строителство, което ще се финансира по новата оперативна програма „Околна среда“. Това стана ясно след отчета на Община Смолян по извършените дейности за интегриран воден цикъл на областния град, финансиран по стария програмен период 2007-20013г.

Припомняме, че проектът за втори воден цикъл на Смолян е на стойност 41 млн. лева и е одобрен от Министерството на околната среда и водите. Той ще се реализира със средства по новата оперативна програма "Околна среда 2014-2020".

Обхватът и стойността на проектa се разширяват, като са заложени около 10 млн. лева повече в сравнение с реализацията на първия цикъл, тъй като е предвидено изграждането на допълнителни водопроводи и канализация.

Така ще може в по- голяма степен да се реши проблема с водоснабдяването и канализацията в Смолян. За някои от кварталите и селата пък ще трябва да се търси друго решение, извън Оперативна програма „Околна среда“, която налага условието населените места да са над 10 000 души.

Междувременно община Смолян отчете изпълнението на дейностите по договора за безвъзмездна финансова помощ от юли 2011 г., финансирани по програмата за изминалия период 2007-2013 г. По него са обхванати над 133 улици и участъци, проектирани са над 20 километра водопровод и близо 57 км. канализация, а 95 % от населението в града е обхванато в канализационна мрежа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини