Сладостите на властта: старите кметове в Хасковско искат пак

 Всички действащи кметове от 11-те общини на Хасковска област може да потърсят нов мандат наесен. Това засега е сигурно за 8 от общо 11 общини. За останалите три -  Хасково, Минерални бани и Стамболово също е много вероятно. Със сигурност в битката наесен ще се включат градоначалниците на Димитровград Иво Димов, на Харманли Михаил Лисков, на Свиленград Георги Манолов. Хасковският кмет Георги Иванов е сочен за сигурен участник в надпревара, която може да му донесе пети пореден мандат. Но тъй като все още не е обявил какво ще прави на изборите и упорито отказва да отговаря на въпроси в тази насока, е редно да сложим едно „почти” за всеки случай. Така или иначе неговите основни опоненти от ГЕРБ се стягат за битка точно срещу него. БСП и ДПС в Хасково също смятат, че Иванов ще участва в изборите.

Ако тези сметки и прогнози се оправдаят, ще излезе, че сегашните управници на четирите най-големи града в областта ще търсят начини да останат в кабинетите си още 4 години.

В Димитровград се очертава челен сблъсък между двете основни политически сили в управляващата на национално ниво коалиция – ГЕРБ и Реформаторите.

Иво Димов и Стефан Димитров де факто вече са в кампания.

И кметът, и председателят на общинския съвет използваха отминалите празници на бригадирския град за неофициален старт на своите кампании. Димов беше буквално навсякъде. Между грандиозната заря за 2-ри септември и импровизирания пиано бар до фонтана няколко дни преди това кметът успя да обяви, че Димитровград ще става новия Холивуд. Озова се на пожар минути след огнеборците и уреди в движение настаняването на семействата от изгорелите апартаменти в общински жилища. Димитров засега действа по-тихо и предимно по селата. Има само теоретична неизвестност дали Стефан Димитров ще участва като независим или ще е кандидат на Реформаторския блок.

ГЕРБ в Хасково издигнаха кандидтурата на Добри Беливанов. Вярват, че са намерили много по-добра кандидатура от тази на Иван Панайотов преди 4 години. Беливанов е политик от началото на прехода, който за разлика от много свои колеги досега не се е забърквал в никакъв скандал. „Добри има широка периферия за подкрепа извън партийното ни ядро”, изтъкна при представането на кандидатите в областта шефът на нациналния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. В Хасково има драстичен спад на подкрепата за Георги Иванов, с близо една трета спрямо 2011-а, твърдят от щаба на Беливанов. Като се добавят и доста обтегнатите отношения между кмета и ДПС и голямата вероятност добре организираният електорат на движението да подкрепи кандидата на ГЕРБ на втори тур, предизборният пъзел в Хасково става доста сложен.  

Ще затъне ли добре смазаната машина за печелене на избори на Георги Иванов като немски танк в руско блато?

За пръв път от 16 години кметът не е явен фаворит на изборите в Хасково. При всички случаи мачът няма да е лека победа в тренировъчно темпо, както беше досега, а ще е люто дерби с неясен край. И ако (колкото и малко вероятно да е), Георги Иванов се откаже от изборната битка, то това ще означава само едно – съмнителни  шансове тя да бъде спечелена.

В Харманли и Свиленград дългогодишните кметове Михаил Лисков от БСП и независимият Георги Манолов определено са фаворити.

Не че ГЕРБ издига слаби кандидатури срещу тях. Но и Мария Киркова в Харманли, и Иван Андреев в Свиленград ще имат много малко време, за да бъдат наложени като реална алтернатива на градоначалници с дългогодишен опит. В Харманли интересен привкус ще придаде вече обявената кандидатура на бившия шеф на ВиК в Хасково Атанас Бързев. Той е разпознаваем в левия сектор, вероятно ще бъде реално подкрепен от АБВ и не крие амбициите си да се класира на балотаж.

В Свиленград най-големите аргументи на опонента на Георги Манолов ще бъдат, че десетките милиони за реализицията на значимите инфраструктурни проекти в общината са осигурени от правителството на ГЕРБ. На което избраният с много убедителен резултат на миналите избори независим градоначалник Манолов със сигурност ще има с какво да отговори. Досегашните кметове на по-малките общини Анастас Анастасов в Любимец, Диана Овчарова в Ивайловград и Пейчо Стайков в Симеоновград, както и Божин Божинов в Тополовград също ще участват в предизборната надпревара.

Диана Овчарова от ГЕРБ най-вероятно ще се изправи срещу своя бивш опонент и предшественик Стефан Танев от БСП.

След провала му на последните избори социалистът Танев продължи да се развива и дори стана депутат. Интересно накъде ще тръгне дългогодишната му политическа кариера след тези избори? Особено ако считаният дълги години за непревземаем червен бастион родопски град остане под светлосин флаг.

В най-малката община в региона Маджарово досегашният кмет Милко Армутлиев не само ще участва в изборите, но и ще е фаворит.

Той е независим, но с получената подкрепа от ГЕРБ, всичко различно от нов мандат ще се счита за голям провал.

Все още не се знае дали досегашните кметове Мюмюн Искендер и Маджид Мандаджъ в  двете доминирани от ДПС общини Минерални бани и Стамболово ще участват в изброите. Със сигурност, ако зависеше от тях самите. И почти сигурно, защото едва ли ДПС могат да извадят нещо по-разпознаваемо и на двете места.

Деликатните отношения между кмета Искендер и областният лидер на ДПС Мехмед Атаман са факт, но едва ли ще се стигне до нещо по-различно - ДПС да застанат зад Искендер. Всичко друго просто би било прекалено рисковано и непредвидимо.

А думи като „риск” и „непредвидимост” не се толерират в речника на ДПС.

Със сигурност и по стара традиция всичко ще се изясни в последната минута преди регистрациите.

Остават още два въпроса, отговорите на които имат огромно значение за обществото.

Кои ще бъдат кандидатите за кмет в култовото за Иван Петров Иванов ивайловградско село Гугутка.

Може да звучи смешно, но да не забравяме, че походът на ГЕРБ към местната власт по времето на областния лидер Петров започна точно оттам. Или по-точно завърши, защото си останаха само с него. „Изгубихме в Хасково, но взехме Гугутка”, с неподражаем оптимизъм заяви след вота през 2007-а мустакатият о.з. полковник. И добре че Петров го няма вече, иначе представяте ли си в какъв символ щеше да се превърне Гугутка за хасковските гербери? Тъй де, няма само социалистите да имат своята Бузлуджа! Дотук с шегите.

Въпросът е защо всички досегашни кметове продължават да искат да бъдат кметове?

Естествено „защото хората ги обичат, вярват им и така ще бъдат най-полезни за обществото!”. Всяко друго твардение е инсинуация и активно мероприятие от щаба на опонента!

Божидар СЪБЕВ  

      

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини