Частните школа с пари от държавата, но само ако си платят

Възможността частните училища да получават държавна субсидия вероятно ще си остане само на теория, пише в. "Сега". Оказва се, че според новата разпоредба, одобрена от депутатите като част от училищния закон, частните школа на практика ще трябва да си платят, за да получат пари от държавата. Тъй като това едва ли ще стане, вариантите са или да натоварят несправедливо родителите с по-високи такси, или просто да не се включат в държавното финансиране.

Според новоприетия текст частните училища имат право на държавно финансиране - по около 1400 лв. за обучение на ученик, колкото получават по стандарт и държавните училища. В замяна на това обаче те се задължават да не събират такси за дейности, финансирани от държавата (т.е. таксите на учениците следва да се намалят с 1400 лв.), както и да приемат 20% от учениците без такса. Според частните училища това ще увеличи разходите им, които следва да се покрият чрез увеличение на таксите на останалите деца.

От Българската асоциация на частните училища представиха пред изданието примерни разчети за частно училище със 100 деца, плащащи такса от 8 хил. лв., годишните приходи на което биха били 800 хил. лв. Ако 20 от тях са приети безплатно, останалите 80 ученици ще плащат по 6600 лв., колкото ще е таксата им след приспадане на държавната издръжка от 1400 лв. Това прави 528 хил. лв. Когато тази сума се събере с даденото от държавата - 140 хил. лв., приходите за съответното училище излизат 668 хил. лв., или със 132 хил. лв. по-малко от получаваното досега.

Този недостиг, разделен на 80 деца, прави по 1650 лв. - сума, с която ще се увеличат таксите на плащащите родители, за да покрият разходите за 20% щастливци с безплатно обучение. Така годишната такса на всеки родител вместо 6600 лв. ще стане 8250 лв. При вариант за 10% безплатен прием сметката излиза малко "по-добра" - тогава увеличението за едно дете ще е със 734 лв. От новата възможност биха имали изгода единствено училищата с по-ниски такси - например 3 или 5 хил. лв. годишно.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини