Минчо Хубинов и синът на "Бор Чвор" - виновни за задържането на полицейските шефове в Първомай

    На специална пресконференция на Окръжна прокуратура - Пловдив и ОД на МВР бяха представени причините за задържането на полицаите от РУП Първомай и Асеновград. Окръжният прокурор Румен Попов представи някои от по-фрапиращите случаи, станали причина за разследването и задържането на Васил Налбантов и заместникът му Румен Дичев.

    Сред тях са прикриването на незаконния добив на инертни материали от Минчо Хубенов и престъпленията извършени от Борислав Минев.През 2012 г., пред няколко свидетели, Борислав Минев е причинил ПТП, но като водач е записано друго лице. По-късно собственикът на Бор Чвор - баща на Борислав Минев, е подарил на шефа на полицията луксозно возило. За да се прикрие подкупа, колата е регистрирана на трето лице. Същият младеж на два пъти е отвличал и пребивал хора, престъпление, което не е отразено, според прокурор Попов. Прикриването на жалби и сигнали за други престъпления, какъвто е случаят с откраднатите в село Караджалово коне, е довело до по-сериозни престъпления. След като в РУП – Първомай са отказали на собствениците да разследват кражбата, те са предприели саморазправа със заподозрения, довела до неговото убийство.

    Според представените от прокурорите и представителите на МВР данни в Първомай едва ли не съществува страх у хората и те не желаят да подават жалби и сигнали в районното управление, а положението е определено като "феодален строй".

    По време на проверката е установено, че 80% от наличния състав на РУП в Първомай е извършвала частна дейност - кафе-машини, дърводелски услуги, земеделие.

    Задържаните са общо 15 човека, от тях 7 са служители на МВР.  В Първомай освен Налбантов и Румен Дичев са задържани и  се разследват още двама служители на МВР. Задържани са  и лицата, чиито престъпления са прикривани - Минчо Хубенов и Борислав Минев.

    Повдигнатите обвинения са заради масови (средно по10 случая на седмица) неотработени разследвания "за да не се разкарва патрулната кола, защото подателят е възрастен човек или случаят е преценен като маловажен".

    Подробен репортаж гледайте в новините на еТВ в 19.30 часа.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини