Първанов настоява да се свика Консултативният съвет по национална сигурност

"Нашият вътрешнополитически живот е неразривно свързан с тенденциите и с процесите в Европа и света, но не съм сигурен, че това, което става в България, е адекватно на международните предизвикателства."

Това заяви пред журналисти във Варна председателят на АБВ Георги Първанов, цитиран от Агенция "Фокус". 

По думите на бившия президент в момент, в който тенденциите в Европа и света може би ще доведат до пренареждане и прегрупиране на силите, е много важно България да бъде фактор и да има собствена визия, идеи и промени, които да внесе в ЕС. Вместо това обаче "Ние просто инкасираме, ние сме един обект на европейската политика, а не сме инициатор на политики в редица сфери. Дори и по темата за бежанците". 

Според Първанов България би могла да бъде много полезна и да приложи експертност в кризата - например за осъществяването на контакти с размирните региони в Близкия исток. "В много голяма степен Близкият изток ни е близък, каквото и да означава това, отколкото на редица европейски страни", пояснява той. "Но сякаш ние се задоволяваме от факта, че засега бежанският поток ни заобикаля и я няма тази силна експертиза", коментира Георги Първанов.

Бившият президент е убеден, че страната ни не е готова да посрещне по-тежко предизвикателство като пренасочване на потока от бежанци през нашата територия. Затова настоява да се свика Консултативният съвет по национална сигурност и парламентът да приеме позиция, "която да е ако не консенсусна, то поне с висока степен на подкрепа и да не прави всеки своя политика по тази тема".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини