Прокурорът по делото "Октопод" си направи отвод

Прокурорът Светлозар Костов си направи отвод от мегаделото "Октопод" с аргумента, че не се чувства безпристрастен.

Специализираният наказателен съд прие отвода му и прекрати, заради изтекла давност, едно от обвиненията срещу основния подсъдим в процеса Алексей Петров, предаде БНР.

Костов, който се занимава с делото от първия му ден, обясни отвода си с разследване от юли срещу негов плевенски колега, обвинен, че се опитал да обърне показанията на основния свидетел на държавното обвинение срещу Алексей Петров. Това не можело да остави прокурора безпристрастен, но не само. Той обясни, че активната му работа по случая го е превърнала в мишена на ВСС и инспектората към него и прокуратурата. Костов предположи, че някой не иска делото "Октопод" да приключи с осъдителни присъди. Именно натам вървяло делото до атаките срещу него и проблемите на първия съдия-докладчик Румяна Чаналова, също обект на дисциплинарни наказателни дела.

Защитниците на подсъдимите се съгласиха със самоотвода на Костов, но не и с мотивите, че е жертва на процеса и го обвиниха, че от първия ден на разследването е тенденциозен и необективен.

Делото трябва да продължи по същество през ноември.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини