Общината: Шадраванът на бул."Д.Благоев" струва 38 000 лв.

    Шадраванът на кръговото кръстовище на бул."Д.Благоев" струва 38 000 лв., а не 3 000 000 лв., както се носи в публичното пространство. Това коментира пред журналисти днес вр.и.д. кмет на Община Димитровград Светослав Стойков. Повод за срещата с медиите станали спекулации в предизборната кампания, които Общината поиска да разсее.

    "Няма да допусна да се говорят не истини по отношение на работата на общинска администрация. Чета по сайтовете, срещам се с хора, казват ми, но категорично заявявам, че не желая да се очерня работата на Общината. Не казвам, че сме перфектни, но се стремим да надграждаме", каза Стойков. 

    Заяви, че шадраванът е част от проекта за благоустрояване на зоната около новото кръгово кръстовище и Водната кула. Той включва и ремонт на настилката на бул."Ст.Стамболов", бул."Благоев", полагане на нов водопровод, изграждане на улицата покрай магазин "Енди маркет", облагородяване на пространството около театъра и гарата. За тази цел бе теглен кредит от 3,5 млн.лв., припомни Стойков. Безвъзмездна помощ за направата на шадравана оказали няколко фирми от Хасково Димитровград.

    Стойков каза още, че всички проекти в последните години -Водния цикъл, новия ЖП надлез и др. са в интерес на гражданите и няма значение точно коя фирма ги е изпълнявала. Опроверга и информацията, че липсва проектиране за ремонт на пътя Чирпан -Симеоновград. Показа писмо от Агенция "Пътна инфраструктура", според което има изготвен технически проект и пътя е включен в приоритетните обекти за финансиране в новия програмен период.

    На срещата с медиите бе направен и отчет за кредитите, които Общината е теглила последните два мандата. Подчертано бе, че това се прави, за да няма спекулации по темата. Началникът на Финансово-счетоводния отдел Татяна Ванчева припомни, че за втора поредна година Сметната палата заверява финансовия отчет на Община Димитровград без резерви. 

    "Спазвали сме строга финансова дисциплина, прозрачност и адекватност. Удоволетворени сме от този факт, никак не е лесно в един мандат да връщаш доста солидна сума кредити. В това няма нищо лошо, разбира се, но въпреки трудностите, успяхме да се справим", категорична бе Ванчева. Изтъкна, че това се дължи и на добрата работа на специалистите в отдела и липсата на текучество на кадри в последните години.

    През мандат 2007- 2011г. сключените договори за кредит са обща стойност 8 364 812 лв., като има и лихви върху нея. От тях три кредита са за управление на техническа инфраструктура, а останалите са от фонд "Енергийна ефективност" за обновяване на образователни институции. През мандат 2011- 2015г. възстановени от кредити са 12 029 512 лв. - лихва, главница и разходи за управление на кредита, посочи още Ванчева.

    В последния мандат има теглени два кредита - 3 500 000.лв. за облагородяване на пространството около Водната кула и инфраструктурата на бул."Благоев", и 480 000 лв. за съфинансиране ремонта на Околовръсния път, заяви шефът на финансовия отдел. Кредитите от фонд "Флаг", теглени през последния мандат са т.нар. мостово финансиране и не са тежест, каза Ванчева.

    944 945 лв. от ДДС за изпълнени от община Димитровград в последните 7 години ВиК-обекти са възстановени по сметката на Община Димитровград днес, стана ясно на пресконференцията. С промяна в ЗДДС от юни тази година общините могат да поискат тези средства да им бъдат възстановени, като за целта е необходимо да представят пред НАП съответната документация, което за период от 7 години.

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини