Мая Манолова се закле като омбудсман

Мая Манолова положи клетва като национален омбудсман. Преди това Народното събрание прекрати правомощията й като народен представител от БСП от район Кюстендил.

Нямаше дебати в пленарната зала, която и днес събра необходимия кворум от 121 депутати от третия път - в 9.30 ч.

"Приключва един етап от моя живот, който е свързан с този храм на демокрацията, към който изпитвам огромен респект. Казвам приключва, но не слагам точка. Съвместната ни работа ни приключа дотук. Ще представям важни за гражданите теми - социални, здравни и други, ще присъстват при решения, засягащи правата и свободите на гражданите", каза Манолова след полагането на клетва пред депутатите, като уточни, че е положила клетва пред гражданите. "Не ви казвам сбогом, казвам ви довиждане. Сигурна съм, че ще бъдем съмишленици", добави още омбудсманът.

Депутатът от БСП беше избрана през юли за омбудсман с тайно гласуване на депутатите със 129 гласа, а за другият кандидат - досегашният омбудсман Константин Пенчев, бяха гласували 82-ма депутати, а недействителните бюлетини бяха 12. Подкрепа за нея бяха изразили парламентарните групи на БСП, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт. Очакванията бяха и че кандидатурата ѝ ще бъде подкрепена от "Атака" и коалицията "Български демократичен център". Депутатите от ГЕРБ по-скоро бяха срещу избора й заради аферата "Костинброд".

Последва остра реакция в социалните мрежи, а вечерта в деня на избора й се проведе граждански протест пред Народното събрание с искане за нейното оттегляне от поста, като дори от "Протестна мрежа" призоваха парламентът да се разпусне.

В крайна сметка тя не се оттегли и обеща, че като омбудсман ще съблюдава правата на гражданите да протестират.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини