Унгария затвори границата си с Хърватия, за да спре притока от мигранти

Унгария затвори в полунощ (1.00 ч. българско време) границата си с Хърватия, за да спре притока от мигранти и бежанци, предадоха световните агенции. Мярката бе обявена от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто след заседание на кабинета за национална сигурност вчера.

Няколкостотин мигранти, които достигнаха границата броени минути преди полунощ, бяха допуснати в Унгария по хуманитарни причини, съобщи говорителят на правителството Золтан Ковач пред репортери в граничното село Закани. Той подчерта, че унгарските власти са затворили границата с Хърватия, „за да защитят вътрешните европейски свободи и сигурността на гражданите на Унгария и Европа”.

Унгария е готова да похарчи над 1 млрд. долара за справяне с мигрантите

Унгария се е решила на твърдолинейната мярка, след като държавните и правителствените ръководители от ЕС не приеха подкрепяния от нея план за разполагане на европейски сили, които да не позволяват на мигрантите да достигат Гърция - входна врата към континента, обясни Ковач. „Знаем, че това не е най-доброто, а само второто най-добро решение”, каза той.

От днес унгарската граница с Хърватия, по протежение на която вече бе издигната ограда с бодлива тел, вече е затворена за мигранти. По нея обаче ще бъдат обособени две транзитни зони, където мигрантите ще могат да кандидатстват за убежище.

Границата ще може да бъде преминаваха само през официалните контролно-пропускателни пунктове. Контролът и проверките обаче ще бъдат затегнати. Хърватия, както и Унгария, е член на Европейския съюз, но за разлика от нея не е част от Шенгенското пространство за свободно движение на хората.

Над 383 000 мигранти - предимно хора, бягащи от конфликти и бедността в Близкия изток, Азия и Африка - са влезли в Унгария от началото на годината. Почти всички те обаче са продължили на запад, предимно към Германия.

На 15 септември Унгария затвори границата си със Сърбия, по която също издигна ограда от бодлива тел. В резултат мигрантите просто се пренасочиха към Хърватия и от там - отново към Унгария.

Над 180 000 души са преминали през Хърватия през последния месец. Почти всички те са били транспортирани към Унгария.

След като унгарското правителство затвори границата с Хърватия, тя обяви, че ще пренасочва мигрантите към Словения.

Малката балканска страна незабавно даде да се разбере, че ще продължи да приема мигранти, докато Австрия и Германия държат границите си отворени. В същото време Словения обяви, че ще засили граничния контрол и ще създаде входни точки за мигрантите, за да овладее ситуацията. Тя също така преустанови влаковите връзки с Хърватия.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини