Полицейски бунт и на границата, заплашват да затапят входа на държавата /обновена/

    Около 300 служители на Гранична полиция и дирекция Миграция са се събрали пред управлението в Свиленград, а синдикални лидери са на среща с шефовете в сградата, съобщи репортер на Haskovo.net от мястото на събитието. Униформените изразяват недоволство от резултатите от разговорите при премиера тази сутрин. След срещата Бойко Борисов обяви, че готвените промени в закона – намаляване на заплатите, плащани при пенсиониране, както и на платения отпуск, ще важат за тези, които тепърва влизат в системата на МВР. Премиерът обаче скастри полицаите за вчерашните им действия – блокиране на столицата, на магистрали и големи градове. “Не може точно полицията да дава пример на обществото как се нарушават законите”, категоричен бе премиерът.

    “Искаме да защитим не само нашите интереси, но и на тези, които идват след нас”, обявиха обаче протестриащите граничари. Униформените са недоволни и от реакцията на обществото към техните действия. “Когато обществото се противопоставя на служителите от сектор Сигурност, нещата не са добре”, допълват униформени, макар да не са особено словохотливи при разговорите с журналисти..

    Ако не се намери разумен баланс между исканията на полицаите и правителството, граничарите може да блокират магистралата край ГКПП и да затапят входа на държавата.

    В крайна сметка около 13 часа протестиращите бяха привикани при началството и след кратък разговор  в сградата се разбра, че потеглят по магистралата.

    За разлика от  снощи, когато сред протестиращите имаше и униформени, след предупреждението от премиера Борисов, днес в Свиленград всички бяха изцяло цивилни и с личните си автомобили.

    Те обаче демонстрираха неглижирано отношение към медиите и до последно прикриваха какви са намеренията им за продължаване на протестните действия.

    Колоната от автомобили накрая потегли към АМ "Марица". От Свиленград до моста на Любимец те изминаха разстоянието от около 15 километра за час и половина, което на практика блокира движението по аутобана. Така заради протестното шествие се  образува няколкокилометрова опашка от тирове и автомобили.

    Засега граничните полицаи остават в готовност и обмислят и затваряне на границата към Гърция и Турция. 

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини