Бивш полицай, убил младеж преди 17 г., избягал от присъдата

Бивш служител на секретно звено в МВР, се е скрил от правосъдието, след като получил 7 г. затвор за убийство на 19-годишен младеж още през 1998 г.

44-годишният Александър Вълков е обявен от МВР за общодържавно издирване на 18 септември тази година, след като два дни по-рано Върховният касационен съд (ВКС) произнася окончателно края на делото, проточило се 17 години, съобщава в. "24 часа". 

Вълков е осъден на затвор за смъртта на младата футболна надежда Айредин Мустафов от град Славяново, Плевенско. До този момент Вълков не е прекарал нито ден в ареста, дори до 2012-2013 г. продължава да работи в МВР. 

В деня след присъдата служители на съдебната охрана го търсят на всички известни им негови адреси, но не е открит никъде. Уведомена е Софийската градска прокуратура, която сигнализира МВР и той е обявен за издирване като един бегълците от правосъдието. 

С присъдата си ВКС отменя решение на Софийския военноапелативен съд от тази година, с което обвинението на Вълков от убийство, извършено в състояние на силно раздразнение и афект, предизвикани от пострадалия с насилие или тежка обида, в убийство по непредпазливост. 

На това основание магистратите с пагони решават, че Вълков няма да лежи в затвора поради изтекла давност. ВКС обаче преобръща процеса, като казва, че не само давността не е изтекла, но бившият полицай трябва да отиде в затвора за 7 г. за умишлено убийство. 

"Присъдата бе прочетена пред самия Вълков. Тя изненада всички ни", коментира адвокат Александър Кашъмов, един от защитниците на семейството на Айредин. 

Нясноти около убийството

Делото, което е прекратявано многократно от военната прокуратура, както и самото убийство, са обвити в мъгла. Дни след смъртта на Айредин в края на 1998 г. се появява оскъдна информация - на 2 декември, в покрайнините на София бил прострелян младеж, който управлявал без книжка "Фолксваген Голф" без номера. 

По шофьора стреляли полицейски служители, които се придвижвали с бял бус, защото той отказал да се подчини на заповед да спре за проверка. В стрелбата участвали спецполицаи от няколко поделения на МВР - Дирекция на националната полиция, НСБОП, сектор "Издирване" към СДВР и БОИ (Бюро за оперативно издирване). 

Полицаите засичат Мустафов, връщайки се от акция по издирването на известния тогава автокрадец и вече покойник Ганчо Въчков-Ганеца.  

По време на разследването се установява, че на 1 декември по обед буйният младеж Айредин взел тайно от гаража на чичо си фолксвагена, който все още не бил регистриран. Колата била купена от баща му, който работел в Швейцария. Айредин все още нямал книжка, а година по-рано катастрофирал, затова близките веднага съобщили на полицията и той бил обявен за издираване. 

На магистрала "Хемус" след Ябланица колата попада на полицаите, които се движат с джип "Чероки" и бял бус без отличителни знаци. По-късно те твърдят, че колата ги следвала плътно. Те отбили, преследвачът им също спрял. Един от тях слязъл, като махал със стоппалка, държейки високо полицейската си карта. Тогава видял, че колата е без номера и в този момент тя потеглила. Според служителите на МВР колата закачила полицая и той дори паднал. 

Колегите му от джипа слезли да му помогнат, а тези от буса, шофиран от Александър Вълков, погнали автомобила. Започнала гонка. Някъде по пътя преди София започнала стрелбата. Стреляли поне 5-6 полицаи. Около 22,30 ч Айредин влязъл в столицата и малко по-късно бил задържан, като видимо уплашен признал, че бяга, защото няма книжка. 

Той бил откаран в Пето РПУ, където полицаите забелязали дупки от куршуми по фолксвагена, както и пробойна в задната седалка. Тогава извикали Бърза помощ. Медиците прегледали Айредин, заключили, че е здрав, и си тръгнали. Около 23,45 ч обаче той се оплакал, че не е добре. Полицаите го откарали в "Пирогов", където лекарите открили две рани от куршуми и го оперирали. Пет дни по-късно Айредин починал. 

Според експертизите по колата били изстреляни 21 куршума. Вещите лица установили, смъртоносният, който улучил момчето, влязъл в колата през задната дясна колонка, когато полицейският автомобил я изпреварвал от дясната страна. 

Следствието установило, че от тази страна по автомобила стрелял единствено Вълков. Той държал оръжието с лявата ръка, шофирайки полицейския микробус. 

Само преди дни собственикът на "Ентуртранс" Ениз Ченгел, който бе осъден на 10 г. затвор за катастрофата на автобуса-убиец на АМ "Тракия" през 2011 г., също избяга от правасъдието.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини