Ще публикуват фирми и лица по аферата ”КТБ”

Депутати поеха ангажиминт да оповестят в началото на 2016 г. имената на публичните личности и на фирмите, участвали в източването на КТБ, съобщиха БНР и БТА.

В четвъртък те са се срещнали с представители на "Алекс партнърс" – фирмата, която провежда международното разследване на фалиралата банка. 

В договора между синдиците на КТБ и “Аликс Партнърс“ има клауза за конфиденциалност на информацията, съобщи преди дни министър Владислав Горанов. 

От ФГВБ публикуваха два списъка - с физически и юридически лица, взели преференциални депозити, и списък с лица, извършили цесии.

Депутатът Мартин Димитров (РБ) уточни, че договорът за разследването е конфиденциален, но има съгласие от страна на Фонда за гарантиране на вземанията, който е възложител, докладът на разследващата фирма в частта му с имената да бъде оповестен. 

Според депутата тези хора трябва да понесат отговорност. 
Не приемаме тази клауза за конфиденциалност, публичните фигури, които фигурират в доклада, трябва да станат обществено достояние поради опасността от тежки конфликти на интереси, каза Димитров. 

Представете си, че в този доклад фигурират съдии, които гледат впоследствие дела, касаещи КТБ. Представете си, че в този доклад фигурират депутати, които пишат банково законодателство, коментира депутатът. 

Той поиска всички публични фигури, било то депутати, министри, областни управители, общински съветници, прокурори, които би ги имало в доклада, да станат публични, за да могатда бъдат взети необходимите мерки, а те щели бъдат от различен характер. 

Методи Андреев от ПГ на ГЕРБ уточни, че при разговорите от Фонда за гарантиране на влоговете са ги информирали за постигнато съгласие с "Алекс партнъс" да бъде предоставен на обществото резюмиран доклад. Народните представители обаче настоявали в него да са имената на публичните личности по Закона за Сметната палата, които биха могли да бъдат замесени в тази далавера. 

Валери Симеонов (ПФ) разясни, че съгласно практиката на всички проверяващи фирми, информацията не се изнася, а се предоставя на възложителя - Фондът за гарантиране на влоговете / в случая/ и прокуратурата. 

В резултат на нашите действия и посещение всички имена, фирми, личности, независимо от какъв ранг, които не са предмет на съдебно преследване, ще бъдат изнесени пред вас, увери съпредседателят на ПФ. 

Очаквало се това да стане в началото на следващата година, налице било и съгласието на синдиците и на фонда, а депутатите били гарант

Симеонов съобщи, че са поканили "Алекс партнърс" на среща с народни представители в парламента за допълнителна информация по хода на разследването. 

Става въпрос за двустранен договор между възложител и изпълнител ("Алекс партнърс"), този който плаща, той поръчва музиката - така Симеонов даде още един аргумент защо е убеден, че имената на хора с висши държавни длъжности, замесени в аферата, ще станат публично известни. 

Ще настояваме, ако трябва, да се преразгледа клаузата за конфиденциалност, добави Петър Славов от РБ.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини