БСП се събира на пленум, ще обсъжда оставки

Вот на доверие, оставка на Изпълнителното бюро на БСП (тясното партийно ръководство) и частична промяна на членовете му, свикване на конгрес или просто "изпускане на парата". Това са вариантите за днешното заседание на Националния съвет на БСП след поредната тежка изборна загуба на партията на местния вот в края на октомври.

Председателят на БСП Михаил Миков даде знак, че ще мисли до последно и ден преди пленума не беше споделил намеренията си и с най-близките му в партийното обкръжение.

Още в първите дни след изборите членовете на тясното партийно ръководство заявиха оставките си пред Миков като израз на солидарна отговорност за тежката изборна загуба. В неговите правомощия е да ги представи пред Националния съвет и съответно пленумът да ги гласува. Миков обаче каза пред журналисти, че не смята да прави това. "Членовете на Изпълнителното бюро на БСП заявиха готовността си да подадат оставка. Аз им казах, че не искам това от тях. Отговорността може да се носи и без подаването на оставки", аргументира се той.

Затова ръководни кадри в партията допуснаха, че е възможно той да постъпи като предшественика си Сергей Станишев и да поиска своеобразен вот на доверие от Националния съвет, макар че Конгресът е партийният орган, който избира председател и съответно гласува оставката му. Пред "Дневник" Миков заяви, че не смята да иска "вот на доверие", но възнамерява да направи частични промени в тясното партийно ръководство.

В партията вече се появиха искания за извънреден конгрес в началото на 2016 г., като за това се обявиха социалистите в Пловдив и Варна. Според устава следващият нов конгрес с пълен цикъл отчети и избори по партийните организации трябва да бъде през май 2016 г., когато отново ще се избира председател на партията. Лидерът на партията видя в исканията за бърз конгрес нежелание за реформиране на местните структури и окопаване на едни и същи областни председатели, които години наред губят избори.

Председателят на партията трябва да изнесе доклад пред съпартийците си, в който да анализира причините за изборната загуба. Възможно е да им предложи и проекторешение, което пленумът да утвърди. Какво ще бъде то, Миков не казва до последно. Сигурно е, че ще има ожесточена дискусия. За първи път никой от социалистите не желае да говори предварително в медиите и държат първо да кажат пред другарите си критиките за загубата.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини