НОИ с разяснителна кампания за работодателите в Хасково и Димитровград

Разяснителна кампания сред работодатели започва Хасковското звено на НОИ в областния град и Димитровград.

Срещите в Хасково са насрочени за 13.30 ч. днес-на 16 -и октомври и утре 17-и. Те ще се проведат в сградата на НОИ. Експертите ще се срещнат с бизнеса в Димитровград в сряда-на 18-и ноември от 10.30 ч. в зала „ Гросето“.

Разясненията са във връзка с новия ред за предоставяне на документите и данните по електронен път по Наредбата за паричните обезщетения на помощи от държавното обществено осигуряване. От НОИ ще дадат повече яснота и за новите срокове за подаване на удостоверенията за изплащане на паричните обезщетения .

Така например от 1-ви януари догодина осигуряващите ще трябва да предоставят документите до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който осигуреното лице е представило при тях документите си. За самоосигуряващите се лица - до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който е издаден болничният лист, съответно, до 10-то число на месеца, следващ месеца, от който се иска изплащане на обезщетението.

От 1 декември 2015 г. лицата, които ще представят удостоверенията по електронен път или упълномощените от тях лица, ще могат да се регистрират като потребители на уеб услугите на НОИ. Регистрацията ще се извършва онлайн, чрез уеб приложение, достъпно през интернет страницата на НОИ. В страницата на НОИ в рубриката е-парични обезщетения, ще се актуалицзира информацията за всички заинтересовани, уточниха още от хасковското звено.

Важна подробност е и, че документите за изплащане на парични обезщетения, представени в осигурителите до 31 декември 2015 г., както и за промяна на обстоятелствата, декларирани в тях, ще се подават в съответното Териториялно поделение по стария ред.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини