Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на СУ

Общото събрание на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ избра филолога проф. Анастас Герджиков за 56-и ректор на висшето училище.

Двама професори бяха кандидатите за най-високия академичен пост в СУ за следващите четири години. 

Анастас Герджиков (52 г.) - професор по Римска литература, доктор на философските науки, бивш заместник-министър на образованието от правителството на НДСВ, и досегашен зам.-ректор на Софийския университет, бе избран за ректор със 190 гласа.

Другият кандидат - деканът на Факултета по химия и фармация проф. Тони Спасов, получи 162 гласа.

Общото в програмите на двамата кандидати бе, че обещават да има повишени и диференцирани заплати, но след атестация на преподавателите в Софийския университет.

По време на изслушването днес проф. Герджиков заяви, че "много държи да има електронизиране на това как се движат финансовите потоци и административните документи в Университета". Той предлага в програмата си мерки за подобряване на финансовото състояние на СУ.

"Много важно е факултетите - основните звена, да получат самостоятелност, особено във финансовата сфера", заяви проф. Герджиков.

Той отбеляза, че сега факултетите с повече приходи отделят част от бюджета си, за да подкрепят тези, които имат по-малко приходи.

Професорът изтъкна, че възнагражденията в СУ са ниски и трябва да се повишат, защото в противен случай преподавателите ще са принудени да работят и нещо друго.

"Заедно с връщането на финансовата стабилизация на СУ, трябва в обозрим срок да се замислим за повишаване на възнагражденията на преподавателите и служителите, като трябва да диференцираме финансирането така, че тези, които допринасят повече, да получават повече", заяви проф. Герджиков.

Той обеща, че през всяка година от мандата му ще осигури увеличаване на бюджета на СУ поне с 5 милиона лева, като изключи приходите от научни проекти. Професорът допълни, че програмата му съдържа и мерки за по-доброто управление на имотите на СУ, за да има финансов принос от тях.

Проф. Тони Спасов каза, че е изпълнявал проекти и програми, като декан на Факултета по химия и фармация на СУ, на който пост е бил допреди четири-пет месеца. В програмата си той се обяви за засилване на междуфакултетните и дори на междууниверситетските програми, както и за учебни програми, свързани с бизнеса. Интердисциплинарните програми продължават да са наша слабост, но те подпомагат реализацията на студентите на пазара на труда, каза проф. Спасов.

Той заяви, че заплатите в СУ демотивират и трудно се привличат добри специалисти, затова диференцираното заплащане на труда, според резултатите, е една добра форма. Това може да стане само на базата на атестация, която да отчита преподавателската, изследователската и проектната дейност, каза проф. Спасов.

По думите му особено ниски са заплатите на някои от служителите и на младите преподаватели в СУ, като трябва да се повишат и стипендиите на докторантите. Трябва да се отделят и повече средства за подобряване на социално-битовите условия на студентите, заяви кандидатът за ректор.

Според проф. Спасов "управлението на имотите на СУ, както и редица други дейности, свързани с финансите, би трябвало да бъдат в ръцете на професионалист - на експерт, но ректорът и Академичният съвет ще преценяват решенията".

По време на дискусията с членовете на Общото събрание двамата кандидати за ректор обещаха, че ще направят всичко възможно СУ да премине по-напред от 701-ото място в международна класация на университетите.

Отчет на ректора проф. Иван Илчев

Общо приходите на СУ "Св. Климент Охридски" за 2014 г. са около 98 млн. лв., от тях с целево предназначение - субсидия и проекти, са 35 милиона лева, като остатъкът за покриване на всички останали разходи на СУ е 63 милиона лева. Това каза ректорът на СУ проф. Иван Илчев, представяйки пред Общото събрание на висшето училище отчета за своя втори четиригодишен ректорски мандат.

За съжаление субсидията, която ни отпуска държавата, не може да покрие и половината от заплатите, заяви проф. Илчев.

Той отчете, че през последните 4 г. има намаление с 300% на средствата, отпускани за капиталови разходи на СУ.

През целия ми втори мандат Университетът трябваше да се справя без всички допълнителни средства, които получаваше като признание за своята уникалност. Въпреки това и през двата ми ректорски мандата се опитвахме да повишаваме, в рамките на възможното, доходите на работещите в СУ, посочи проф. Иван Илчев.

"Най-много пари изтичат в Университета не през хоноруваните преподаватели, а през магистърските програми в някои факултети", коментира проф. Илчев.

Той каза, че заради обезщетения за невзети отпуски на преподаватели при пенсиониране са били плащани по 1,5 милиона лева годишно.

Към колегите си от Общото събрание проф. Илчев се обърна с думите, че въпреки кризата, въпреки всичко, през тези осем години, които е начело на СУ, не е имало и един месец, през който да не са получили редовно заплатите си, за разлика от БАН. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини