Държавата дава 350 хил. лв. за ремонт на храмове

Допълнителни 350 хил. лв. одобри кабинетът на заседанието си днес за ремонт на храма "Св. цар Борис Покръстител" в Берлин и Гигинския манастир, съобщи правителствената пресслужба.

Парите са по бюджета на Министерския съвет за 2015 г. Те се осигуряват за сметка на предвидените по централния бюджет и са за ремонт на православни храмове, се уточнява в съобщението.

От общата сума 300 хил. лв. са за катедралния храм на Западно и Средноевропейската епархия "Св. цар Борис Покръстител" в Берлин, Германия. Останалите 50 хил. лв. са за строителни дейности в Църногорския манастир "Св. Св. Безсребърници и Чудотворци Козма и Дамян" в село Гигинци, се посочва в съобщението. 

През май тази година в присъствието на премиера Бойко Борисов беше открит изцяло ремонтираният Гигински манастир. За ремонта бяха отпуснати 700 хил. лв.

Сред ктиторите на Гигинския манастир е банкерът Цветан Василев, мажоритарен обственик на фалиралата КТБ. Неговият образ беше изписан в манастира, но след протести в социалните мрежи, той сам поиска да бъде заличен.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини