Израелски спец: Европа ще гори цялата. Вестниците в неделя

Заплахата от тероризъм е водеща тема за неделните вестници.

„Министерството на външните работи съветва пътуващите за Брюксел и Кралство Белгия да се съобразяват с препоръките на властите там заради въведената максимална степен на риск от терористична атака. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Предвид възможно неблагоприятно развитие на вътрешната обстановка и във връзка с въведеното за белгийската столица Брюксел и за района на града повишено ниво - IV(максимална) степен на риск от извършване на терористична атака в Брюксел и Белгия, МВнР съветва българските граждани, които планират пътуване до белгийската столица Брюксел или вече пребивават в Белгия, редовно да се осведомяват за промените и да се съобразяват с актуалната вътрешна обстановка. Препоръчва им се да избягват масово посещавани места като търговски центрове и базари, улични културни или спортни прояви, ж.п. гари, автобусни станции и др. подобни, а при неотложна необходимост за посещаването на такива места, да проявяват особена бдителност...
Българските граждани, краткосрочно пътуващи до Белгия, биха могли да се регистрират на интернет сайта на МВнР в услугата „Пътувам за ..." или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Брюксел.
За контакт:
Посолство на Република България в Брюксел, Кралство Белгия
Адрес:Ул. Мосики №7,1180 Брюксел, Кралство Белгия
Тел.: +32 2 374 47 88
Дежурен телефон в извънработно време: + 32 473 981 042" - в. „Труд".

„Изоставен куфар предизвика паника в столицата днес. Полицията отцепи следобед района около кръстовището на улиците "Г.С. Раковски" и "Ген. Гурко" в София, съобщи бТВ.
Малко след 16 ч. куфарът е взривен от сапьори. Кръстовището беше блокирано с пожарна кола, на мястото бе изпратена и линейки.
Куфарът е бил пред кооперация на ул. "Гурко". Той е забелязан от жители на кооперацията. След обезвреждането му станало ясно, че той е пълен с дрехи." - в. „Стандарт".

„Европа лека полека цялата ще гори, предупреди израелски спец
Това е само началото за Европа. Тя ще гори цялата, лека полека. Тази прогноза и предупреждение направи в ефира на Нова телевизия полковник Гарен от израелските специални части, с поглед към терористичните атентати в Париж от фаталния 13-ти ноември. По искане на полковника, лицето му остана скрито в репортажа.
„Европа избра да затвори очите си, да запуши устата си. Европейският съюз си помисли, че заплахата радикален ислям ще отмине като прах, но сбърка", коментира полковникът.
„Щом са казали, че ще атакуват Рим или Лондон, може да сте сигурни, че ще го направят", продължи с предупрежденията полковникът. Той напомни, че „Ислямска държава" само за две седмици свали руски самолет, атакува Бейрут и Париж.
„Европа се страхува да предприеме действия срещу радикалния ислям или не иска да го прави", отсече още израелският таен полковник.
„Не мога да ви опиша какво е усещането да излизаш сутрин от вкъщи и да се оглеждаш около себе си от страх някой да не се нахвърли върху теб. Докато шофираш, да се чудиш дали колата, която те засича, не е пълна с експлозиви или пък дали пътникът до теб в автобуса не е камикадзе. Трябва винаги да си готов за евентуална експлозия, стрелба - дори нападение с нож", казва полковникът.
"В Израел няма семейство, което да няма член пострадал при атентат или ранен като войник. Представяте ли си го? Аз да. Наистина е тъжно. Кръв и страдание - това очаква и Европа", заяви Гарен." - в. „Сега".

В. „24 часа" публикува интервю с проф. Цветан Теофанов, в което той коментира темата за терористичната заплаха:
„Напрежението расте и заплахата е надвиснала не само над Близкия изток и над Стария континент, но и над света като цяло. Папата дори заговори за трета световна война. На ход са политиците. Освен обикновено човешко съчувствие и солидарност с френския народ вълната от скръб за невинните жертви по цял свят говори и за мълчалив протест срещу безсилието и бездействието им...
Последните удари на терористите в Париж можеха да се случат и на други емблематични места във френската столица, и навсякъде в Европа. Докато атаката срещу редакцията на "Шарли ебдо" бе насочена срещу ясна цел и бе провокирана от конкретни мотиви, сегашната касапница, макар и професионално подготвена и осъществена, бе показно хаотична и без конкретен повод. Стреляйки напосоки, нападателите крещели: "Това е отмъщение за Сирия. Това е 11 септември за Франция". Но допреди два дена Франция не беше главният противник на "Ислямска държава", пък и какво значи "Сирия", вече е трудно да се отговори. Нека не забравяме и факта, че тази т.нар. държава води борба за разпространение и в други региони - Либия, Афганистан (в съперничество с талибаните) и т.н. Питаме се какво ще се случи, ако тя остане без територия, което все повече се очертава като възможен сценарий. Нима ще я изличим от лицето на земята завинаги? Както Саддам беше ликвидиран, но части от многобройната му армия и полиция се вляха в джихадистките редици, така и силите на "Ислямска държава" ще се пръснат по света. Организиращата ги идеология обаче не може да бъде унищожена с военни средства. Тук се крие една от големите опасности, които ще продължат да висят над западните общества.
Има и нещо друго, много важно. От тероризма и политическите игри и грешки най-тежко пострадаха арабите..." - в. „24 часа".

Всекидневниците съобщават, че в пазарджишко са заловени нелегални имигранти.

„24-ма нелегални мигранти са задържани на територията на пазарджишкото село Росен. Информацията потвърди за "Фокус" говорителят на ОД на МВР - Пазарджик Мирослав Стоянов.
Той уточни, че 24-ма мъже - пълнолетни и непълнолетни, са задържани в землището на селото по сигнал от кмета на Росен.
По първоначална информация те са с афганистански произход. Всички са без документи за самоличност и са задържани.
С тях работят служители на звено „Миграция" и РУ - Пазарджик. Те ще бъдат настанени в Дом за временно настаняване на чужденци." - в. „Труд".

„24-ма нелегални мигранти, само седем от тях пълнолетни, са  задържани  на територията на пазарджишкото село Росен...
Всички останали 17 са непълнолетни деца на възраст между 13 и 17 години...
Намерението им е било да продължат към Западна Европа.
"Те са открити в необитаема къща в селото като са забелязани да влизат в нея от кмета, който е подал сигнала. По първоначални данни произходът им е афганистански, тъй като са били без документи за самоличност", обясни говорителят на ОД на МВР Мирослав Стоянов.
Мигрантите са настанени в Дома за временно настаняване на чужденци в Любимец.
"Въпреки активната ни работа срещу нелегалната миграция, апелираме за съдействие и от страна на гражданите, ако забележат съмнителни лица. Те могат да подадат веднага сигнал на телефон 112. Всички сигнали ще бъдат проверени", уточни Стоянов." - в. „Дневник".

Всекидневниците цитират и ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, според когото трябва да се повишат критериите за  матурите.

„Новият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков призова да се вдигне качеството на средното образование. Държавните зрелостни изпити трябва окончателно да станат истински вход за висшите училища, което е възможно, ако там се повишат критериите, заяви той в предаването "Седмицата" на Дарик радио. Проф. Герджиков бе категоричен, че матурите технически отговарят на входни изпити за университет, но нивото трябва да се повиши.
"Очевидно е, че трябва да вдигнем летвата, но първо трябва да вдигнем летвата още на входа, а това може да стане само ако финансирането не е само според броя на студентите, и второ, след първи курс държавата не трябва да ощетява университетите, които са вдигнали летвата и са намалили броя на студентите, завършващи втори, трети и четвърти курс", каза той.
Новият ректор на СУ обясни, че добрата ориентация на родителите и техните деца е причината да има повече кандидати за педагози, отколкото за юристи. Те са усетили, че скоро ще има глад за учители, каза проф. Герджиков и изрази надежда тази професия да става все по-престижна.
"Има десетина-двадесет специалности, които са много търсени. Те се редуват коя е на първо, второ и трето място, но са винаги в първите десет-двадесет. Но имаме 100 бакалавърски специалности, очевидно не всички са толкова търсени. Трябва да ги поогледаме", каза още проф. Герджиков..." - в. „Стандарт".

„Критериите за вземане на матура трябва да се повишат, за да бъдат те истински вход за висшите училища.
Такова мнение изрази пред Дарик радио новият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.
"Държавните зрелостни изпити трябва окончателно да станат истински вход за висшите училища, което е възможно, ако там се повишат критериите. Матурите технически отговарят на входни изпити за университет, но летвата трябва да е по-висока, нивото трябва да се повиши", категоричен бе новият ректор на Алма матер.
На въпрос какво трябва да се промени в изпитването и оценяването проф. Герджиков посочи: „Очевидно е, че трябва да вдигнем летвата, но първо трябва да вдигнем летвата още на входа, а това може да стане само ако финансирането не е само според броя на студентите и второ, след първи курс държавата не трябва да ощетява университетите, които са вдигнали летвата и са намалили броя на студентите, завършващи втори, трети и четвърти курс"...
По думите му целта на най-старото висше училище у нас е да създаде още бакалавърски и магистърски програми на чужди езици, за да бъдат привлечени повече чуждестранни студенти. Около 1000 са чужденците, които учат в момента в Софийския университет, но това прави около 5 на сто от всички учещи там, посочи още Анастас Герджиков." - в. „Сега".

Вестниците съобщават също, че са открити два нови вида орхидеи в природния парк „Златни пясъци".

„Два нови вида орхидеи са били открити в природен парк "Златни пясъци", който е в непосредствена близост до морския курорт със същото име. Новите за страната видове са двурога пчелица и дребнолист дремник, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.
Двата нови вида орхидеи са били открити при теренни проучвания в парка, проведени в последните две години с финансиране от еврофондовете за екология. Засега са установени в местността Бежаната, която е част от най-малкия природен парк в България.
Двурогата пчелица е нежно растение с височина 10-15 см. Великолепните му цветчета приличат на пчела. То е защитено от Закона за биологичното разнообразие и е в червения списък на растенията и гъбите.
Дребнолистният дремник е също защитен вид, включен е в Конвенцията по Международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).
При проучванията е установен и трети рядък вид орхидея. Това е обикновената пърчовка. За нея има данни, че се е срещала по тези места, но за първи път сега се доказва съществуването ѝ. Това е една от най-високите орхидеи  у нас - 60-70 см, има виолетови цветове във формата на змийски език..." - в. „24 часа".

„Царството на орхидеите в природен парк "Златни пясъци" - зелената перла на Варна, се увеличи с два нови вида - двурогата пчелица (Ophrys cornuta Steven) и дребнолистният дремник (Epipactis microphylla), съобщи пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.
Така общият брой на дивите орхидеи на територията на парка се увеличава на 14.
Новите видове красиви растения са открити при теренни проучвания в местността Бежаната, извършвани в продължение на две години със средства по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013"...
Двурогата пчелица е нежно растение с височина 10-15 см. Великолепните му цветчета приличат на пчела, откъдето идва името му. То е защитено от Закона за биологичното разнообразие и е в "червения" списък на растенията и гъбите в категория "уязвим".
Още два вида диви орхидеи са открити край морето на "Златни пясъци".
Дребнолистният дремник е също защитен вид, включен в Приложение II на Конвенцията по Международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).
По време на проучването на две тревни местообитания учените се натъкват и на друг рядък вид от семейство "орхидацея" - обикновената пърчовка. За нея има данни, че се е срещала по тези места, но за първи път сега се доказва съществуването й. Това е една от най-високите орхидеи у нас - достига 60-70 см  и впечатлява с виолетовите си цветове, които наподобяват змийски език.
Българските орхидеи цъфтят кратко - от април до май. Повечето са горски и виреят в тъмните и влажни дъбрави на Родопите и  Странджа. Много хора дори не предполагат, че ги има, тъй като представителите на това голямо семейство са предимно тропични и разпространението им по нашите ширини е ограничено. В България обаче се наблюдават 80 вида..." - в. „Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини