Синдикатите: Бюджетът отново налива пари в сектори, които няма да се реформират

Проектозаконът няма да намали безработицата и да помогне на бизнеса

Синдикалните лидери на КТ "Подкрепа" и КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров са коментираха Бюджет 2016 пред Нова ТВ. и двамата са категорични, че той не е "мърлящина", но нямал философия. Според тях нямало да се стигне до благоденствие за бизнеса, нито до увеличаване на работните места. Според тях бюджетът в отделни сектори е тотално объркан и се наливат пари без да се правят реформи. 

Димитров каза, че в земеделието има много сериозен проблем, там се съкращавали много хора в името на мотото пари срещу реформа, но съкращения от шапката там нямало. Този, който стреля с ракетата в Агенцията за борба с градушките, получава 395 лв, посочи той и попита как се живее с тези пари.

Сега в определени сектори като средното образование нещо ще помръдне, не е някаква тотална мърлящина, но проблемът е, че отсъства философия при правенето на бюджета; някой в МФ оставил една матричка и я пълни, заяви Манолов.

Най-тежкият системен риск е проблемът с енергетиката, смята Димитров. И каза, че има заплаха от режим на тока. Две години говорим, че задлъжнялостта е много голяма, но те щели някак да се оправят. Вече няма как, няма дори пари за заплати. 2,3 милиарди лв от Белене и Цанков камък трябваше да бъдат прехвърлени като държавен дълг, обясни той и напомни, че предстои и либерализация на енергийния пазар.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини