Работещите в библиотеката и музея поискаха повече средства за заплати

    Служителите в Градска библиотека "П.Пенев" и в Историческия музей  днес се включиха в националния протест срещу новия бюджет и ниските заплати. Във фоайето на библиотеката те обявиха своята символична стачка, като бяха поставили лентични на ревера си. Прочетена бе и декларация с исканията им.

    Благодарни сме, че срещаме разбиране от Община Димитровград, но човек с дългогодишен трудов стаж продължава да работи на минимална работна заплата. Каква мотивировка може да има един млад човек да дойде на работа тук? Заплатите са унизителни, затова подкрепяме националния протест, обясни председателят на синдикалната организация на КНСБ в библиотеката и музея Сийка Танева.

    "Нашият щат е от 10 човека, което включва и информационния център на Светилището на нимфите и Афродита в Каснаково. Повечето от заплатите на работещите на Светилището и помощния персонал при нас са минимални", допълни Недялка Тодорова от Историческия музей. Поясни, че един специалист, който започне работа в музея без ден трудов стаж получава близо 400 лв. В същото време той трябва да бъде магистър, да познава нормативната уредба за културното наследство и да бъде добър историк или галерист.

    Работещите обясниха, че нямат проблеми с оборудването в културните средища след преминаване към делегиран бюджет през 2012 година. Припомниха и за течащия в момента ремонт на сградата на музея и библиотеката, за което също са благодарни.

    Тяхното недоволство е насочено основно към възнагражденията, които получават в момента. Те апелираха към местната управа да бъдат отделени в бюджет 2016 повече средства за възнагражденията на заетите в културните институции. Декларацията, прочетена днес ще бъде изпратена до Общината и Общински съвет. Ръководствата на музея и библиотеката изразиха солидарност с недоволството на колегите си. 

    Dimitrivgrad.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини