Иран ще бъде най-голямото събитие за световната икономика от падането на Берлинската стена

Времето наближава: В близкото бъдеще светът ще премахне санкциите срещу Иран и персийската страна ще се присъедини отново към световната търговия. За анализаторите на някои инвестиционни банки като Morgan Stanley това е най-голямата новина от падането на Берлинската стена, разказва Business Insider.

Въпреки че близкоизточната държава е свързвана с финансиране на терористични организации и сериозни конфликти в региона, все пак Иран остава последната голяма, модерна и с образовано население икономика, която в момента стои в страни от световната търговия.

Ето какво пишат анализаторите за връщането на Техеран на пазарите:

Иран е най-голямата икономика, която й предстои завръщане в глобалната търговия от разпадането на Съветския съюз насам. Приликите със ситуацията отпреди 25 години не са малко – санкциите върху страната, опита за сближаване със Запада и огромните енергийни ресурси.

Но това не е всичко. Иран е страна със средни доходи и огромен потенциал, който е бил ограничаван от Ислямската революция през 1979-а година. Преди това в страната има видим западен вкус за мода и потребление.

Персийската страна освен това се отличава с това, че 60% от населението е на възраст под 30 години. Това още повече допринася за потенциала за икономически подем след падането на санкциите.

Не на последно място Световната банка очаква завиден растеж за иранската икономика – до 6.7% през 2017-а, най-вече заради връщането на страната като износител на петрол и газ.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини