14 българи в мегасхема за пране на милиони евро от 6 държави. Преглед на печата

24 часа

14 българи в мегасхема за пране на милиони евро от 6 държави

Мащабна схема с незаконно теглене на милиони евра в брой, които са преведени от чужбина в български банки, разбиха ДАНС, полицията и прокуратурата в Пловдив. Тя е действала от октомври до 30 декември м.г. Наброявала е 20 дружества, които успели да вземат кеш над 2 млн. евро. "След разкриването й предотвратихме тегления на още 5 милиона евро", обяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Общо задържани са били 14 души, на девет са повдигнати обвинения, а трима са с постоянен арест.

. „Труд”

Нови „Нагли“ отвличат каналджия

Разбита е нова престъпна група, създадена да отвлича жертви срещу откуп по модела на страховитата преди години банда „Наглите”. Това съобщиха вчера от спецпрокуратурата. Засега са повдигнати обвинения на трима мъже. Единият е полицай, другият - агент от ДАНС, а третият - бивш треньор по автомобилизъм, близък до убит софийски бос.

Ченгето Цено Филипов от служба в Националната полиция, която надзирава арестите и затворите в София, и агентът от ДАНС Георги Георгиев били босове на групата. Двамата били оковани с белезници във вторник при акция на антимафиоти.

„Стандарт”

Местан: Уплаших се и се скрих при Гьокче

Изключеният от ДПС Лютви Местан се показа и проговори за първи път от две седмици. И призна, че се е скрил в резиденцията на турския посланик Сюлейман Гьокче, тъй като охраната му била свалена, а той се притеснявал за себе си. От какво точно се е страхувал обаче не стана ясно, но целта му била да потърси закрила. На вчерашната пресконференция до него застанаха другите отцепници - Хюсеин Хафъзов и Айдоан Али, както и джебелският кмет Бахри Юмер, а в залата бяха съпругата му Ширин и бившата спортна министърка Мариана Георгиева.

„Монитор”        

Сделки за над милиард от КТБ на съд

Сделки за над милиард с активи, чиито произход е от КТБ, са оспорили в съда синдиците на фалирания трезор. Това става ясно от един от списъците, публикувани от тях в сряда вечерта на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете. В него са включени всички сделки между фирми, получили кредити от трезора и дружества, на които те са прехвърлили авоари, закупени със средства от КТБ, атакувани от синдиците пред Темида до този момент. Общата стойност на въпросните контракти е 1 056 072 869 лева, като предстои да бъдат оспорени и още сделки. Прехвърлянето на авоари, закупени с пари от трезора между свързани с Цветан Василев

 „Сега”

Кабинетът пак шикалкави пред НАТО за военния бюджет

България отново няма да изпълни обещанието си пред НАТО за постепенно увеличаване на военния бюджет до 2% от БВП до 2024 г. Засега шансовете това да се случи клонят към нула, става ясно от публикуваната в сайта на правителството несекретна част от приетия в края на миналата година План за реформа на армията до 2020 г.

Ангажиментът за нарастване на парите за отбрана беше поет на срещата на НАТО в Уелс от всички държави членки и е задължителен. България обаче не само че няма постепенно да го увеличава до 2024 г., а възнамерява от догодина да го намалява.

Първият етап на плана съвпада със средносрочна бюджетна прогноза за периода, приета от МС. Вторият е до края на 2020 г. Единственото нарастване на бюджета ще е през тази година, и то след като бяха отпуснати по 80 млн. лв. допълнително за стартиране на проекта за нови изтребители и за нови бойни кораби за флота. Така парите достигнаха 1.187 млрд. лв., което е 1.35% от БВП.

 „Дума”

Ремонтната програма на София провалена

Столичната община е изпълнила само една трета от уличните проекти и тези за градски транспорт през 2015 г., въпреки осигуреното финансиране. Това показва анализ на неправителствената организация "Спаси София". В същото време общината предвижда двойно намаление на капиталовата си програма за тази година.

От планираните близо 87 млн. лв. за изграждане и ремонт на уличната мрежа са усвоени само 25 млн. лв., от 16 проекта са реализирани само четири, един е частично изпълнен. От 11 предвидени проекта за градския транспорт са приключени само 6 и всичките са свързани с метрото.

Столичани вчера сигнализираха, че на новоремонтиран участък от бул. "Витоша", близо до Съдебната палата, плочките вече са хлътнали.

„Капитал дейли”

ПИБ директно взе активите на "Кремиковци"

Първа инвестиционна банка (ПИБ) вече официално е собственик на земята и сградите на фалиралото "Кремиковци". Четири години и половина след като финансирана от банката компания придоби от синдика активите за 316 млн. лв., от 17 декември те са директно прехвърлени на финансовата институция. Става въпрос за гигантски терен от 8 хил. декара в индустриалната периферия на София. Освен с размера си сделката е интересна и заради момента, защото тя става дни преди края на годината - а към тази дата ще бъде оценявано качеството на активите на ПИБ.

За сделката съобщи самата банка, а от Имотния регистър се вижда, че тя е оформена като "прехвърляне на недвижим имот в изпълнение на дълг" и е оценена на 271.2 млн. лв. Продавачът "Елтрейд къмпани" премества към ПИБ и друга своя инвестиция - съседният Феросплавен завод, като схемата на сделката е пак дълг срещу собственост, а посочената сума е 2.7 млн. лв. Новият стопанин планира продажба на придобивката си, като обяви, че вече преговаря с чуждестранни инвеститори.

„Новинар”

Българинът не иска евро, иска лев

Три четвърти от българите искат запазването на лева и са против въвеждането на еврото.

Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в 14 страни на Евросъюза. Това се отнася за 74 процента от българите.

Едва 9 на сто предпочитат въвеждането на еврото. Според експертите мнозинството от българите са за запазване на националния лев заради фиксирания му курс.

Негативизмът към еврото е характерен и за останалите страни. Отношението към общата валута на ЕС е сериозно разклатено, се посочва в проучването.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини