Свободни сме от правителството на 126-я ден от годината

    На 126-я ден от 2016 година, или 6-ти май е Денят на свобода от правителството. Това е Денят, в който преставаме да работим за хазната или иначе казано, до който сме работили, за да си платим данъците към държавата, и от там насетне приходите ни са изцяло за личния бюджет.

    Всяка година изчисленията за това се правят от експертите на Института за пазарна информация.

    Датата, разбира се е символична, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано.

    Експертите анализират, че през последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства.

    Този процес е съпроводен и с увеличаването на бюджетния дефицит след 2013 г., който предполага и т. нар. дни за отработване - това са дните, които в бъдеще ще трябва да изработим, за да попълним текущата дупка в бюджета.

    През настоящата година ще останат близо 8 дни за отработване, а само за последните три години натрупаният бюджетен дефицит за над 7 млрд. лв. се равнява на пълен месец, в които данъкоплатците трябва да работят само за държавата.

    И все пак, всеки пълни хазната по един или друг начин. Най-много дни през 2016 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 35 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни над 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 30 дни – 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

    Мая Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини