Качвате се съзнателно при пиян шофьор - носите вина при катастрофа

Не само пияните шофьори ще носят отговорност при пътно-транспортно произшествие. Вината ще поема и пътник, който се е возил в колата на пияния водач и е знаел, че шофьорът е употребил алкохол. Това става ясно от тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), с което се изясняват норми от Кодекса за застраховането.

Според върховните съдии хората, които се качват при пияни шофьори, имат рисково поведение, което e в пряка връзка с катастрофата. "Такова рисково поведение е пътуването в моторно превозно средство с водач, употребил алкохол, когато то е проява на съзнателен и свободно формиран избор на увредения, по отношение на когото е налице знание за този факт, или възможност за узнаването му при проявена нормална дължима грижа", пишат в решението си те.

Решението означава, че на практика отпада възможността пострадалият пътник да иска обезщетение както от шофьора, така и от неговия застраховател. Такова обезщетение по принцип може да се търси от застраховка "Гражданска отговорност", тъй като тя покрива всички щети от катастрофа, включително и тези, причинени на пътник, уточнява в. "Сега".

Съдът приема още, че застрахователят не може да бъде съден заедно с шофьора, ако пострадал заведе дело срещу водач, причинил катастрофа. Вместо това исковете срещу двамата трябва да се разглеждат поотделно.

Друго задължително предписание, което се въвежда с тълкувателното решение, е, че собственикът на застрахован автомобил може да търси обезщетение, ако друг човек кара колата му и направи катастрофа. Според върховните съдии това не пречи на собственика да иска пари от застрахователя.

Припомняме, че още в края на миналата година стана ясно, че грубо всяка седмица КАТ хваща по 300 пияни шофьори.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини