Франция строи 1000 километра път от слънчеви елементи

    Министърът на екологията, околната среда и енергетиката на Франция Мари Сеголен Роял съобщи, че френското правителство е одобрило проекта за прокарване на шосе с дължина 1000 километра, съставено от слънчеви елементи. Вече са нанесени маркерите, откъдето ще минава новият път, а през месец април ще се състои конкурсът за изпълнители. Според пресмятанията на енергетиците, енергията, получавана от тези слънчеви панели е достатъчна за задоволяване нуждите на 5 000 000 души (без отоплението). 

    Хиляда-километровият път от слънчеви елементи ще е достатъчен за добив на електрическа енергия за 5 милиона души или 8% от населението на Франция. Технологията за построяването на това шосе е създадена от компанията Colas Group, която е част от промишлената група Bouygues. За създаването на специалните слънчеви панели са били необходими 5 години.

    Специалните слънчеви елементи Wattway са покрити с тънък слой от поликристален силиций и издържат много големи натоварвания. По новия път могат да се движат и най-тежкотоварните превозни средства, а триенето е специално изчислено за удобно и безопасно шофиране.

    Финансирането на този проект ще се осъществява чрез леко повишаване на акцизите за бензин, което според министъра, е естествена мярка, следствие от поевтиняването на петрола.

    Източник: kaldata.com

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини