Родители доволни от менюто в димитровградските градини

    Менюто в детските градини в Община Димитровград обсъждаха на среща в ОДЗ №2 - 8 март родители и технологът, който го изготвя Динко Станчев. Инициативата е част от кампанията на тукашната администрация за здравословно хранене в местните детски заведения. Над 1 000 са децата, които се хранят по едно и също меню в детските градини в Общината.

    Технологът разясни, че приготвянето на седмичното меню е съобразено с поредица наредби за храненето на децата в предучилищна възраст и рецептурник за здравословното хранене. Избягва се прекомерното използване на захар и сол в менюто, два пъти седмично се предлага пълнозърнест хляб, а от извество време насам кремовете, давани за десерт са заменени от плодове.

    Плод се дава на децата и преди обедното хранене, въвежда се и използването на извара, овесени ядки и др. Припомнено бе, че веднъж седмично в менюто в градините има риба. Идеята е да са застъпени белтъчини, въглехидрати, витамини и по-малко мазнини.

    Родителите заявиха, че са доволни от предлаганата храна в градините, според тях тя е разнообразна,балансирана и полезна за здравето им. Препоръчаха да се смемя от време на време вида на рибата, която често е скумрия. Настояваха и да се реши въпроса почистването на костите, които затрудняват малчуганите.

    Обсъдена бе и идеята по-често да се организират по-често дни на здравословното хранене в градините, като децата сами участват в приготвянето на сандчини, салати и др. Днес подобна среща с технолога на Общината ще се продеве в ОДЗ №4.

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини