Астрономическата пролет у нас настъпва със слънце

Астрономическата пролет в Северното полукълбо тази година настъпва на 20 март в 6:30 ч. българско време.

Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365, 24219 денонощия.

По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. "Григориански календар". Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

През нощта над западните райони от страната облачността ще намалява. Над Източна България ще има значителна облачност и валежи от дъжд, които около полунощ ще преминат в сняг.

Утре сутринта валежите ще спрат, а около обяд и облачността ще се разкъса и след пладне над цялата страна ще е предимно слънчево.

Ще духа слаб вятър от север-североизток, който по-късно през деня временно ще се усили и ще се ориентира от запад-северозапад. Минималните температури ще са между минус 1 и 4 градуса, максималните - от 6-8 градуса в североизточните райони до 11 -14 градуса в западната половина от страната.

По Черноморието облачността ще е значителна и в сутрешните часове на места все още ще превалява слабо. Привечер облачността ще се разкъса и намалее. Максималните температури ще са между 8-10 градуса, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е около 3 бала.

Над планините облачността ще е разкъсана, в масивите от Западна България - до предимно слънчево. Ще бъде ветровито, с умерен, по високите и открити части и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4 градуса, на 2000 метра - около минус 1 градус.

В началото на следващата седмица ще се затопли

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини