Молитва за България отправиха патриоти в първия ден на пролетта

    40 ентусиасти от няколко града в страната се изкачиха до връх Драгойна, за да посрещнат пролетта. Забележителното беше не само това, че се бяха събрали чрез фейсбук и мнозина не се познаваха лично. Впечатляващо беше, че всички те бяха с носии, развяваха българки знамена, организаторите бяха осигурили жива музика, а всички бяха завладени от патриотизъм.

    Наредени в кръг, със сключени един за друг ръце, те отправиха молитви за благоденствието на България и за връщането на силата ѝ. След това пяха патриотични и възрожденски песни. Участниците слязоха от върха с преливащи от емоции сърца.

    Един от организаторите на похода– Георги Георгиев започва подготовка за фолклорен фестивал на поляните под върха. Той споделя, че е избрана местността „Малка Драгойна” заради древната ѝ митична история, която е съхранила и героичните подвизи на Ангел войвода по тези места. Фестивалът ще е посветен на чистия български дух!

    Угар буквално означава разорано поле – обяснява Жоро - Да бъде поставена земята под угар, означава да се поддържа изорана и чиста от плевели, незасята с нищо през целия период. Да бъде подготвена за сеитбата с добри семена. Това е и идеята на фестивала - да изчистим съзнанието си на фестивала „Угар“, както изчистваме земята от плевели, да засеем добри семена, добри мисли, за да жънем добра реколта и да живеем прекрасен живот.


    Датите, които са избрани за провеждането на фестивала са 22 – 24 юли.

    Георги и приятелите му обмислят идеята следващата година да се присъединят към туристическото дружество и вместо за Първа пролет да изкачат върха за 3 март.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини