Представиха новите схеми за европейско финансиране в земеделието

С 2 000 000 лв. разполага Схемата за млади земеделски стопани през 2016 година. Кандидатите трябва да декларират площи по СЕПП в заявлението за подпомагане, като субсидия се отпуска за първите до 30 ха допустими площи. Това стана ясно по време на днешната среща в зала "Гросето" в Димитровград, на която се разясняваха новите схеми и мерки за европейско финансиране.

Срещата бе по инициатива на Сдружението на кметовете на кметства в Община Димитровград, а лектор бе главният експерт от териториалния областен офис на Националната служба за съвети в земеделието в Хасково Делчо Запрянов. 

Над 20 различни схеми за европейски и национални плащания в земеделието и животновъдството засегна лекторът пред земеделските производители.

Говори и за подмярките за подпомагане по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 - 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" и 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани".

Земеделските стопани, които са заявили участие миналата година ще са допустими за подпомагане по схемата до 5-та година от създаване на стопанството дори през 2016 г. да надхвърлят 40 г. възраст. За целта те отново трябва да заявят участие по схемата в заявлението за подпомагане. По схемата могат да кандидатстват физически и юридически лица. Изскване е стопанството да е създадено преди не повече от 5 години преди кандидатстването по схемата.  

Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) за тазгодишната кампания е в размер на 741.1 млн. лева. Това е основната схема за подпомагане с директни плащания на земеделска площ, върху която стопаните извършват земеделска дейност и която ползват на правно основание. Плащанията по СЕПП през 2016 г. се намаляват с 5 % за суми над левовата равностойност на 150 000 евро и 100 % за сумите над левовата равностойност на 300 000 евро за съответната година, след приспадане на разходите, съобщи Запрянов. 

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини