Арестуваха двама полицаи-наркопласьори, единият стреля срещу своите. Преглед на печата

Лекарските протести са сред актуалните теми на вестниците в сряда.

„Лекарските протести продължават. След като през първия ден личните лекари от 4 големи града отказаха да влязат в кабинетите си в знак на протест, към тях се присъединяват колегите им от още  области в страната - джипитата в районите на Ловеч, Перник, Пазарджик, Смолян и Сливен. На местата, където медиците не приемат пациенти, са осигурени дежурни кабинети. Целта на Сдружението на общопрактикуващите лекари е до края на седмицата протестът да обхване цялата страна, съобщава БНТ. Личните лекари се обявиха против законовите промени, които влизат в сила от първи април, като настояват да остане в сила стария Национален рамков договор, докато не бъде подписан нов. Те  са притеснени от това, че броят на предвидените диспансерни прегледи ще бъде намален. Медиците са скептични и към друг елемент на здравната реформа - пръстовият идентификатор.  Джипитата подозират, че с него ще се извият дълги опашки пред кабинетите. Изискването в почивните дни пациентите да бъдат пренасочвани към спешните центрове пък щяло да лиши хората от селата от адекватно обслужване. Университетските болници и медиците от Спешна помощ вчера се разграничиха от протеста на личните лекари... Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари за Пазарджик д-р Красимир Кулински бе категоричен, че протестите няма да спрат, докато джипитата не постигнат част от целите си. "Той да се отвори към нас, ще продължаваме така, докато няма диалог", обяви Кулински по адрес на здравния министър Петър Москов...” – в. „Стандарт”.

„Към протеста на личните лекари се включват медиците от още пет области. Това са Сливен, Смолян, Перник, Пазарджик и Ловеч. Преди това не отвориха кабинетите си общопрактикуващите лекари от Кюстендил, Велико Търново, Разград, Сливен и Ямбол. Лекарите са недоволни от рамковия договор, наложен служебно от Здравната каса... Медиците твърдят, че здравните власти манипулират обществото с информацията, която дават.
От предвиденото увеличение на парите за извънболнична помощ само 2 милиона лева на практика отиват при личните лекари. А увеличеният брой направления всъщност означавал 0.008 направления на човек отгоре, сочат сметките на докторите.” – в. „Сега”.

„Надзорният съвет на Националната здравна каса обяви днес, че няма да има служебен рамков договор, но ще се приеме допълнение към този от 2015 г., който ще остане в сила и през настоящата година. Надзорът е одобрил компромисния документ, който позволява въеждането на три нови пътеки (за продължително лечение), но не позволява намаляване на нито една клинична пътека спрямо миналата година, обявиха от здравната каса пред медиите. Анексът вече е подписан и от здравния министър Петър Москов, съобщи и пресцентърът на здравното министерство... Анексът към рамковия договор от 2015 г. предвижда допълнителни 32.7 млн. лв. за извънболнична помощ над предвидените в бюджет 2016 г. За болнична медицинска увеличението е с почти 225 млн. лева. Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов, цитиран от БТА, заяви, че се увеличават обемите на медицинските дейности в доболничната и болничната помощ. При профилактични прегледи на лица над 18 г. се въвежда оценка на системен коронарен риск и се включва изследване на общ холестерол. За пациенти със сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет се включва ново изследване на LDL-холестерол. Разширен е списъкът на заболяванията, за които здравно-осигурените лица подлежат на диспансерно наблюдение...” – в. „Дневник”.

Всекидневниците съобщават също за увеличаване на пътните такси и отпадане на винетките за част от пътната мрежа.

„Двама министри ни подготвят за драстичен скок на пътните такси Пътуването из България ще става все по-скъпо - и за бизнеса, и за гражданите, и за чужденците. Таксите за ползване на шосетата ще пораснат драстично в следващите години, призна строителният министър Лиляна Павлова по време на конференцията "Стратегическа инфраструктура и инвестиции" вчера. А транспортният министър Ивайло Московски поясни, че целта е високите такси за асфалтовите пътища да пренасочат пътници и стоки към губещата все повече клиенти държавна фирма БДЖ. От първото в последните години поскъпване на винетките - с около 60% от 1 януари т.г., се очаква постъпленията за 2016 г. да скочат от 200 млн. на 260 млн. лева. А с предстоящото въвеждане на нова система за таксуване се планира приходите да се увеличат двойно и дори тройно, обясни министър Лиляна Павлова. Това означава, че след въвеждането на тол система за тировете, които ще плащат според изминато разстояние, и на електронни винетки за по-малките камиони, автобуси и леки коли държавата ще събира близо 800 млн. лева годишно от шофьорите. Контролът за тол такси и винетки ще се извършва от 300 стационарни камери и 50 мобилни екипа, каза Павлова. Още в следващите седмици ще бъде обявена обществена поръчка за изпълнител, който да разработи смесения модел с е-винетки и тол такси и да го въведе. Електронната винетка, която ще смени сегашните стикери за леките коли, ще е за цяла година, както и сега. Всички ползватели на основните пътища в държавата - 17 000 от общо 20 000 километра, ще трябва да плащат е-винетки. Ще се пътува гратис само по около 3000 км третокласни пътища, по които има слаб трафик, стана ясно от думите на Павлова. Идеята е хора, които отскачат само до съседното село, да не бъдат товарени с пътни такси. Транспортният министър Ивайло Московски пък коментира, че идеята е по-високите такси за асфалтови пътища да пренасочат пасажери и най-вече товари към финансово закъсалата БДЖ. Той отдавна застъпва тезата, че евтините винетки са една от причините бизнесът да предпочита шосейния транспорт вместо релсовия...” – в. „Сега”.

„3000 километра от третокласната пътна мрежа ще бъдат освободени от пътни такси и напълно безплатни за движение, предаде Нова Телевизия. Това ще стане с въвеждането на тол системата и електронните винетки за леки автомобили, които ще се дължат за останалите 17 000 километра от републиканските пътища. Това съобщи министърът на регионалното развитие и Благоустройството Лиляна Павлова. Междувременно стана ясно, че България e с най-опасни пътища в Eвропа. Това показват данните от последния доклад на Eвропейската комисия, част от който публикува германският вестник "Ди Велт"...” – в. „24 часа”.

"3000 километра от третокласната пътна мрежа ще бъдат освободени от пътни такси и напълно безплатни за движение... В тези 3000 километра се включват пътища без интензивен транзитен тежкотоварен трафик, както и отсечки до малки населени места. Очакванията са тол-таксите за тежкотоварни автомобили над 3.5 тона да влязат в сила в първата половина на следващата година. Няколко месеца по-късно винетките за леки коли ще станат изцяло електронни. След въвеждането на електронна система, винетките вече няма да важат регламентирано до 31 януари на следващата година, а за период от 12 месеца от закупуването им.” - в. „Труд”.

Вестниците информират също за проверките на ДАНС и прокуратурата в „Кинтекс”.

"Договори за 57 млн. евро се проверяват от прокуратурата и ДАНС по разследване за източване на “Кинтекс” ЕАД. Държавната фирма е била посредник по сделки на различни частни фирми със страни от Третия свят. Една от държавите е Бангладеш. Събраните до момента данни сочат, че от схемата за източване на държавни средства са се възползвали две фирми. Освен договорите на “Емко” ООД на Емилиян Гебрев се проверяват и тези на още едно дружество, което търгува с оръжие на външните пазари - “Аркус” АД. В понеделник агенти на ДАНС и прокурори иззеха документи от централата на „Кинтекс” ЕАД. Все още няма официална информация по случая. От Министерството на икономиката, чиято собственост е държавната оръжейна фирма, казаха пред “24 часа”, че се извършва проверка и са предали необходимите документи на разследващите. Потърсихме за коментар шефовете на трите засегнати дружества. Случайно или не, офисите на “Кинтекс” и “Емко” се намират на една и съща улица в София - “Джеймс Баучер”. Централата на “Аркус” пък се води на ул. “Васил Левски” 219 в Лясковец. Нито Емилиян Гебрев, нито основната фигура в “Аркус” Банко Банков вдигнаха телефоните си на нашите позвънявания. Не получихме отговор и на опитите да се свържем с шефове на държавната фирма “Кинтекс”. Миналото лято представител на “Емко” обяви пред “24 часа”, че железен принцип в оръжейния бранш е да се избягват коментари в медиите...” – в. „24 часа”.

„Агенти на ДАНС проверяват сделки на държавната оръжейна фирма "Кинтекс". Те ровят документацията по сделки за износ на дружеството. Акцията е под надзора на Софийска градска прокуратура. "Не се ревизира конкретна сделка или фирма контрагент, а няколко износа", потвърдиха за "Стандарт" източници от родното ФБР. Междувременно от министерството на икономиката заявиха, че агенти на ДАНС не са нахлували в офисите на "Кинтекс", а официално са поискали да им бъдат предоставени документи по сделки. Въпросните книжа са били предадени своевременно. Софийската градска прокуратура извършва предварителна проверка на сделките на "Кинтекс" след получен сигнал за износ на частната фирма "Емко" на Емилиян Гебрев. Проверяват се обаче всички сделки на дружеството, съобщиха източници от държавното обвинение. В сигнала до прокуратурата се твърди, че държавната фирма се източва, като е продала оръжие на Гебрев на нереално ниски цени. Целта на прокуратурата е да провери самата сделка, но и да види дали това е трайна практика. Проверката на прокуратурата се случва само седмица, след като експертът по сигурността Славчо Велков алармира, че български фирми са се превърнали в доставчик на оръжие за държави от Персийския залив, основно Саудитска Арабия. Само за година и половина от София за различни региони са изнесени около 2000 тона боеприпаси... Емилиян Гебрев е един от най-големите оръжейни търговци у нас. За последно той попадна на фокуса на медиите през юни миналата година. Тогава се появиха съмнения, че той и синът му са били отровени. Бащата дори изпаднал в кома и бил на косъм от смъртта. Инцидентът станал след износ за Украйна, което родило подозрения, че зад покушението срещу оръжейния бос може да стоят руските служби... За Гебрев се знае, че е бивш служител на "Кинтекс". Подхваща частната търговия с оръжие в началото а 90-те години...” – в. „Стандарт”.

Вестниците съобщават и за арести на полицаи, замесени в наркобизнес.

„В хода на специализирана операция под контрола на Софийска градска прокуратура в столицата са задържани двама служители на СДВР, съобщиха от пресцентъра на МВР. Операцията на служители от дирекция "Вътрешна сигурност" и СДВР се отнася до изпълнението на следствени действия. При задържането на единия от тях той е използвал служебното си оръжие и е произвел изстрел. Няма пострадали. Работата по случая продължава и в момента. По информация на БиТиВи и двамата са задържани с наркотици и пари в момента на предаването на наркотиците. И двамата работят като охранителни полицаи. По операцията се работело след вътрешен сигнал отпреди четири месеца.” – в. „Дневник”.

„Двама полицаи бяха арестувани в София след зрелищни акции. И двамата задържани са хванати в момент на предаване на наркотици. МВР се занимава със случая от няколко месеца, предаде БТВ. Участие в операцията взе и екип "Кобра". Първо маскирани полицаи тръшнаха на земята мъж пред погледите на десетки хора на кръстовището на булевардите „Братя Бъкстон” и „Тодор Каблешков”. Човекът се оказа служител на СДВР. Четири полицейски коли веднага пристигнаха на мястото, а арестуваният е държан проснат на земята около час. Междувременно бе задържан още един служител на охранителна полиция, докато предава дрога. При ареста той е използвал служебното си оръжие и стрелял срещу колегите си. Акцията е проведена до столичен мол, като не се съобщава за пострадали...” – в. „Труд”.

Темата за имигрантите също остава на страниците на вестниците – в негатив и позитив.

„Група от 67 нелегални имигранти са заловили турските власти близо до границата с България, съобщава БНР. Всички нелегални имигранти били афганистанци. Те били без документи за самоличност. Предадени са на мигрантски център, а след това ще бъдат върнати обратно. Нелегалните са спипани при рутинна проверка. Те били натъпкани в два микробуса, които се движели един след друг. В единия микробус пътували 30 души, а в другия още 37. Сред тях имало жени и деца.Полицаите ги спрели в района на Кофчаз, провинция Къркларели. Шофьорите на двата микробуса са задържани. Срещу тях е заведено дело за нелегален трафик. Те са турски граждани.” – в. „Труд”.

„Сирийският шивач. Така жителите на гърменското село Крушево наричат 28-годишния Недим Джелал Асфур. Младият бежанец от Сирия намери тук своя пристан. Свикна с начина на живот в малкото селище, където пристига в края на 2013 година. С носталгия обаче си спомня за първите си дни в населеното място. Защото тогава бил в компанията на баща си Джелал, на сестра си Джиана и зет си Закари, както и на трите им деца. С тях живеели съпрузите Абдулах и Манар Халил и двамата им синове. От тази колония в момента в Крушево е единствено Недим. Всички други заминали и се установили в Германия. Младият мъж не крие, че и той се опитал да отиде в Западна Европа, за да е заедно с близките си. Но го върнали от Гърция у нас. И намерил цялата добрина на света в лицето на местните хора, сред които и двамата съпрузи от Англия Ян Кенеди Додс и Лили Гилбърт. "Имам шанс да напусна България след 3 години, когато мога да получа българско гражданство. Признавам, че искам да съм с моите роднини, чувам се с тях често, пишем си в интернет. Сега не мисля за пътуване, защото тук се чувствам прекрасно. Всички ми помагат, приеха ме с отворени сърца покланям се за добрината на всички жители на Крушево", разказва Недим, който за 2 години и половина е успял да понаучи доста добре български език. Това му помага да общува свободно с новите си приятели. Взел уроци и в шивашкия занаят. Дълго време залягал над шевната машина, попивал думите на тези, които го обучават. И резултатът е налице. В момента е сред най-добрите шивачи във фирмата, която има цех в гърменското село. Трудът никак не му тежи. Защото е важно сам да може да осигурява доходи за прехраната си. "Повече от година съм в тази фирма. Благодаря за дадения ми шанс и на собственика, и на колегите. В родината си бях продавач в магазин, но сега смених професията. Избягахме от родната земя заради войната и бомбите, живеехме във втория по големина град Алепо. Там загубихме всичко, но поне оцеляхме ние. А тук ми дадоха втори шанс за живот с отношението си и човечността си", споделя Недим. Твърди, че местните хора са много добри, има много приятели. Всичко му харесва в Крушево. Бившият кмет на селището Явор Белов помогнал на младежа да си намери подслон. В началото той и роднините му живеели при съпрузите от Англия Ян Кенеди Додс и Лили Гилбърт. Щом родствениците му заминали, за Недим пригодили една от стаите в училището, в което отдавна няма ученици. Майстори от селото дори му направили баня, за да има всички нормални условия за живот. Сега сириецът работи, а вечер е с приятели на кафе. Най-големият му приятел е 23-годишният Сабри Белянски. Повече от година двамата са почти неразделни. Много обичат да пътуват - до Гоце Делчев, до Разлог, до Сандански, до Благоевград. Много е свестен, честен е, винаги е готов да помогне. Чувствам го като брат", твърди Сабри. "Не е важно къде живея. Имам покрив над главата си. Липсват ми близките, за да е пълно щастието ми. Тук съм в рая, отново сънувам хубави неща, а не кошмари. Благодарен съм на Мама Лили и на нейния съпруг Ян, които първи ни приютиха.Обичам и тях, и другите ми съселяни", казва през сълзи младият мъж. В Крушево англичаните се преселили преди повече от 8 години. Разбрали за проблема с бежанците от Сирия у нас и веднага взели решение да помогнат и да подслонят при себе си едно семейство. "В Крушево ни посрещнаха с отворени обятия, хората са честни, добри и работливи. Помогнаха ни много в началото да се устроим, да свикнем. Затова и ние помогнахме на сирийците", обясняват англичаните. Сърцата им се свили най-вече за хлапетата. Не се колебали никак. Приютили в дома си цели 11 възрастни и хлапета. "Имаме му пълно доверие, той също вярва в нас. Това е най-важното. Приехме го като един от нас. Работлив, тих и скромен млад човек, нямаме никакви оплаквания от него", споделя бившият управник Явор Белов. Недим също няма оплаквания от нищо. Очите и сърцето му са пълни с благодарност към всички - и към англичаните, и към местните. "Хората са супер, много са добри. Даваха ни всичко в началото, когато нямахме работа - боб, картофи, масло, мляко, дрехи. Даже работниците в шивашката фирма събраха по 5 лева за нас. Дървата за огрев мъже от Крушево ни ги дадоха. Никога няма да забравя тези добрини. Искам само и аз да съм им полезен с нещо", разкрива Недим...” - в. „Стандарт”.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини