Масова арести в ДАИ за корупция. Преглед на печата

Разрастващите се лекарски протести са сред основните теми на вестниците в четвъртък.

„Протестите продължават, въпреки че вчера представители на лекарите бяха на среща със здравния министър Петър Москов. На срещата не беше постигнато споразумение. "Една от темите, по които не е постигнато съгласие, е свързана с остойностяването на лекарския труд", поясни доц. Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари. Консенсус ще бъде постигнат тогава, когато лекарите видят исканията си изпълнени черно на бяло, допълни той. Не е ясно обаче как може да стане това, при положение че служебният рамков договор, по който ще се работи тази година, е вече факт. Едно от исканията на лекарите е в сила да остане договорът от миналата година. В парламента пък Москов повтори старата си идея заплащането на личните лекари да зависи и от качеството на лечението, т.е. да е съобразено с резултатите при пациентите им - хоспитализации, усложнения при хронични болести и т.н. Той обеща и да няма санкции за общопрактикуващите, когато изчерпят лимитите си и отпускат направления над тях. "Сега касата ще върне едно забравено правило, което е добро и винаги е било искане на личните лекари - когато на ниво районна здравна каса се изчерпат общо количествата направления, тогава вече влизат в сила санкциите", обеща Москов.” – в. „Сега”.

„Личните лекари няма да отстъпят от исканията си и протестът продължава. Това съобщи председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров след като приключи срещата с министъра на здравеопазването Петър Москов, предаде "Дарик". Общопрактикуващите лекари започнаха ефективни стачни действия в четири области на страната в понеделник, и в последствие се включиха още области, включително част от най-големите градове. Лекарите напускат работните си места за по няколко часа или изобщо не отварят кабинетите си, като по обещанието на съсловната организация навсякъде се осигурява поне по един дежурен кабинет. Джипитата са несъгласни с политиката на министерството на здравеопазването за извънболничната помощ и твърдят, че реформата и увеличените пари по това направление са недостатъчни. Киров и министър Петър Москов не са успели да се споразумеят за остойностяването на лекарския труд. Консенсус ще бъде постигнат тогава, когато лекарите видят исканията си изпълнени черно на бяло, заяви пред журналистите председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас. Пред журналистите в парламента Москов коментира, че ведомството вече е предприело мерки по някои от исканията на сдружението. "Вчера аз чух от протестиращите лични лекари, че не става въпрос за пари. Приемам това нещо, въпреки че отново казвам - аз бях поел този ангажимент и във връзка с техните искания, например за профилактичните прегледи за хипертоници, но всичко що касае качеството на лечение, всички тези процедури, отчитащи качеството на дейността не само на личния лекар, но и нагоре в системата, трябва да бъдат детайлно разписани в методиката на здравната каса", обясни министърът. По думите му друго облекчение за лекарите, което се предвижда е да се върне "едно позабравено правило, което е добро - когато на ниво районна здравна каса се изчерпат общо количеството направления, тогава вече влизат в сила санкциите"...” - в. „Дневник”.

„Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия на тема: „Правата на гражданите като пациенти в светлината на здравната реформа“... Поканени са министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, председателят на ресорната парламентарна комисия д-р Даниела Дариткова, управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, депутати, директори на болници, представители на пациентски организации, експерти и др.” – в. „24 часа”.

„Омбудсманът Мая Манолова организира дискусия по проблемите на здравната реформа, съобщиха от институцията. Манолова призова незабавно да бъде възстановено договорното начало, "защото няма как да се направи реформа в толкова важна сфера, каквато е здравеопазването, напук на пациентите и напук на българските лекари". Манолова внесе днес в Народното събрание отчета за дейността на институцията през 2015 г. Общо 6202 жалби са постъпили до омбудсмана през 2015 г. срещу 5010 за 2014 г., посочи тя и уточни, че 30% от жалбите за миналата година са постъпили след встъпването й в длъжност на 20 октомври... Темата, която най-силно ме притеснява в момента, е напрежението в сектор "Здравеопазване", коментира Манолова. Традиционно омбудсманът има своя ангажимент за защита на българските граждани в здравеопазването, за защита правата на пациентите, така че няма как да не съм притеснена от всичко, което се случва в сферата на здравеопазването, добави тя. И отбеляза, че освен пари в здравеопазването са необходими уважение, диалог и правила, които да се подкрепят от всички...” – в. „Дневник”.

Вестниците продължават да следят модернизацията на армията и отделянето на 3 милиарда лева за закупуването на нова бойна техника.

"Днес на заседание на Министерски съвет в изпълнение на Програма за развитие на отбранителните способности 2020 беше взето решение проектите за придобиване на нов многофункционален изтребител, за два многофункционални патрулни кораба и за ремонт на МиГ-29 да бъдат изпратени за одобрение в Народното събрание", обяви министърът на отбраната Николай Ненчев. Ненчев определи днешния ден като исторически за българските въоръжени сили, съобщава БГНЕС. Приблизителната стойност на проектите е 3 млрд. лв. За проекта за изтребител се разглеждат и два варианта – нови или втора употреба, а самият проект е за около 800 – 900 млн. лв. Ескадрилата според Ненчев може да е от 12 до 19 самолета...” – в. „Стандарт”.

„Около 3 млрд. лева ще струват на държавата три проекта за модернизация на армията, които правителството предлага на парламента за одобрение, стана ясно от думите на военния министър Николай Ненчев. Става дума за придобиване на многоцелеви изтребители, два многофункционални патрулни кораба и за ремонт на изтребителите „МиГ-29“, пише investor.bg... Разглеждат се и двата варианта за изтребителите – нови или втора употреба... Министърът увери, че няма опасност „авиацията да бъде приземена“. Той уточни, че в момента има достатъчно изтребители „МиГ-29“, които да охраняват въздушното ни пространство. „Имаме седем, а след извършването на тази процедура ще имаме вероятно 12“, съобщи той. Проектът за покупка на двата многофункционални патрулни кораба ще се реализира за 5 години поради значителната финансова тежест. Строителството и оборудването им с различни видове въоръжение ще се осъществява на три етапа. Предстои да бъде внесен за одобрение в МС и инвестиционният проект за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, с реализацията на който Сухопътните войски ще се превъоръжат с нова бойна машина на пехотата...” – в. „24 часа”.

„Правителството стартира поръчка за закупуването на кораби и изтребители за армията на стойност близо 4 млрд. лева. Това заяви днес министърът на отбраната Николай Ненчев, който представи три инвестиционни военни проекта. Той уточни, че след като бъде одобрена Програмата за развитие на отбранителните способности 2020 от парламента, ще стане възможно обновяването на въоръжението. До края на годината трябва да започнат преговорите и някои от сделките за окомплектоване на армията. Парите ще отидат за нова ескадрила многофункционални изтребители, придобиване на 2 патрулни кораба, както и ремонт и поддръжка на наличните в момента бойни самолети МиГ-29. Изборът ще е между американските Ф-16, италианските „Еврофайтър” и шведските „Грипен”. Министър Ненчев посочи, че пълна ескадрила ще осъществява охраната на въздушната ни граница. В момента имаме седем изтребителя, след като бъде реализирана сделката ще разполагаме с една пълна ескадрила от 12 изтребителя. „Въвеждането на въоръжение на нов тип боен самолет цели да се преодолее дефицитът от способности на въоръжените ни сили за неутрализиране на широк спектър от въздушни, наземни и морски заплахи. С неговата реализация ще бъде постигната пълна оперативна съвместимост с военновъздушните сили на съюзниците от НАТО и ЕС”, се посочва в официалното съобщение на правителствената пресслужба. „Това наистина е един исторически ден за българските въоръжени сили. Благодаря на министър-председателя за подкрепата и разбирането по всички въпроси”, коментира военният ни министър. На въпрос дали новозакупените бойни самолети ще бъдат нови или втора ръка, министър Ненчев заяви, че се разглеждат и двата варианта. „Говорим за около 800-900 млн.лв. Сделката ще бъде по всички правила и изисквания на Закона за обществените поръчки”, уточни министър Ненчев относно поръчката за въздушната ни ескадрила...” – в. „Труд”.

„Часове след като Министерски съвет прие три проекта за покупката на ново оръжие за няколко милиарда лева от Министерството на отбраната уточниха и за какво ще бъдат използвани те. Въпреки, че военният министър Николай Ненчев обяви пред журналисти, че нужните за реализацията на плановете средства са за близо 4 млрд. лева, от пресцентъра на ведомството му уточниха, че става дума за 2.419 млрд лева. Причината за разминаването могат да са две – първата е, че министърът е калкулирал всички 16 самолета, които армията иска, а в сметките на МО са само половината, а другата възможност е да е сметнал и бъдещата покупка на нови бойни машини за пехотата, която тепърва трябва да бъде одобрена от Министерския съвет. Днес кабинетът вече даде зелена светлина за придобиване на нов тип боен самолет и на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб. Министрите одобриха и план за осигуряване на летателната годност на изтребителите МиГ-29. Инвестиционният проект за покупката на нови тип боен самолет се предвижда да бъде реализиран на два етапа. Плановете са до края на тази година да бъде сключен договор за придобиване на 8 самолети, което ще се платят и доставят в периода 2018 – 2020 г. През вторият етап се предвижда придобиване на още 8 самолети в периода 2022 г. – 2023 г. За момента не е обявено дали става сума за нови или за употребявани машини, като според военния министър и двата варианта са възможни. Що се отнася за проекта за модернизация на изтребителите МиГ-29, той предвижда през тази и следващата година да се гарантира летателната годност на минимум 10 самолета (2 учебно-бойни МиГ-29 УБ и 8 МиГ-29А). Той е своеобразно продължение на вече сключения договор с Полша... Инвестиционният проект за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС ще се реализира в период от 5 години. Плановете са да се купят два многофункционални модулни патрулни кораба. Преди да станат факт доставките, за които ръководството на армията настоява от години, днешните решения на кабинета трябва да бъдат одобрени от Народното събрание. Дори и тогава обаче не е ясно дали те ще се реализират, тъй като няма осигурени средства за тях, а военният министър така и не успя да обясни откъде могат да се намерят...” – в. „Дневник”.

Всекидневниците информират и за арести в агенция "Автомобилна администрация" по сигнали за корупция.

„Шефът на агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов бе арестуван при спец акция на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата, научи "Стандарт". Цветанов е закопчан в хода на разследване за рекет на превозвачески фирми, подкупи при шофьорски курсове и издаване на фалшиви книжки. Акцията е проведена на територията на София, Враца и Видин. Според разследващи са намерени доказателства, сред които дори тетрадки, в които са описвани приходите от корупцията. Освен шефът на агенцията Цветанов са арестувани 3-ма служители във Враца, 3-ма във Видин, а в столицата задържаните са 8. Арести и във Варна и Габрово...” – в. „Стандарт”.

„Шефът на агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) Цветелин Цветанов е арестуван при акция на ДАНС, ГДБОП и спецпрокуратурата, съобщиха източници на "Сега". От Министерството на транспорта потвърдиха информацията. Според източници от службите, цитирани от Нова телевизия, разследването е за изнудване на превозвачески фирми, взимане на подкупи за издаване на превозвачески лицензи, фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви книжки. Цветанов е задържан за 24 ч. Арестувани са и трима служители във Враца, трима във Видин и осем души в София. Арести се очакват във Варна и Габрово. Претърсват се офиси на автомобилната администрация в три области и се изземват доказателства. Били намерени тетрадки, в които са описвани приходите от корупцията. Цветанов оглави Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" през януари 2015 г. Той дойде на поста от шефското място в областната дирекция на агенцията в Плевен и се смяташе за близък до транспортния министър Ивайло Московски и до председателя на парламента Цецка Цачева. Той разпореди редица проверки в големите градове по сигнали за корупция и нарушения при провеждането на изпити за шофьори, както и за инспектори на превозвачи. Последваха уволнения в много от областните служби - от инспектори до директори. Шефският пост в ДАИ винаги е бил в центъра на скандали за корупция. Преди Цветанов за поста беше гласен Станимир Флоров, бивш шеф на ГДБОП, но управляващите избраха човек от системата...” – в. „Сега”.

„Спецченгетата са започнали акцията  на територията на София, Враца и Видин. Цветанов е задържан за изнудване на превозвачески фирми, вземане на подкупи за издаване на превозвачески лицензи и фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви книжки, обясниха източници от службите, уточни БТВ. Сумите, които са получавани за съответните услуги, били описвани в специална тетрадка. В нея срещу всяка услуги фигурира какво е получавано... Според разследващи са намерени вече доказателства. Имало дори тетрадки, в които са описвани приходите от корупцията. Освен шефа на агенцията Цветанов са арестувани 3-ма служители във Враца, 3-ма във Видин, а в столицата задържаните са 8. Арести се очакват и във Варна и Габрово... Министърът на транспорта Ивайло Московски е разпоредил шефът на сигурността на ведомството да окаже съдействие на разследващите, а ако се докажат нарушения, то извършителите да си понесат отговорността според закона. Случаят повтаря ареста на предишния шеф на ДАИ. През 2013 г. тогавашният шеф Валентин Божков също бе арестуван при акция на службите. Едновременно с него тогава бяха задържани и 12 служители, сред които и секретарката му.” – в. „Труд”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини