Проверяват 34 потенциално опасни водоема по заповед на Бойко

Сякаш взела си поука от водни бедствия през последните години, които отнеха човешки животи в различни точки на страната, включително и в Хасково, държавата все повече обръща поглед към превенцията. Така по разпореждане на министър- председателя на Бойко Борисов започва поетапна проверка в цялата страна на потенциално опасните водоеми и язовири. В списъка за Хасково те са 34. С инспекцията им са вече натоварени членовете на специално създадената комисия със заповед на от областния управител Станислав Дечев.

Съставът й заседава днес. Заседанието на комисията бе открито от ресорния заместник- областен управител Валентин Ангелов. Членовете на комисията получиха график за извършване на проверки по общини и обекти. Освен с язовирите и водните обекти, които представляват потенциална опасност, проверяващите ще внимават и за проходимостта на речните корита.

Инспекциите в Хасковска област ще са във времето от 26 април до 13 май.

Като потенциално опасни се определят водоеми, които при евентуална авария биха засегнали населени места.

На огледи ще бъдат подложени и обекти, които са предложени от кметовете на общините и населените места, но и такива, които бъдат посочени от експертите на Напоителни системи.

Обобщеният доклад от пролетните проверки за състоянието на потенциално опасните язовири и за проводимостта на речните корита ще бъде готов през юни. 

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини