Новият скенер с възможност да обслужва до 20 пациенти на ден

    С водосвет и прерязване на лента бе открит новият скенер в димитровградската МБАЛ "Св.Екатерина" днес. Протоерей Георги Тодев освети новата придобивка на стойност 250 000 лв. Лентата прерязаха кметът Иво Димов, управителят на МБАЛ "Св.Екатерина" д-р Матей Матеев и шефът на Ренгеново отделение д-р Вълчо Митрушев.

    Скенерът е разположен в Ренгеново отделение, като помещението където се намира е претъпряло ремонт според изискванията, който е на стойност 35 000 лв. 

    "Доживяхме да имаме скенер", възкликна кметът Иво Димов и призна, че е бил скептичен по отношение на апаратурата, тъй като първоначално е трябвало да се закупи такава втора употреба. Димов благодари на Общинския съвет за гласуваното преди повече от година решение и на Катя Панева (Да за Димитровград), чиято бе докладната за това болницата да се сдобие с компютърен томограф.

    "Вярвам, че това е една първа стъпка за обновяване на цялото ренгеново отделение", коментира и управителят на болницата д-р Матей Матеев.

    Шефът на Ренгеново отделение д-р Вълчо Митрушев сподели, че още от утре скенерът може да се използва от болните, които се лекуват в тукашното здравно заведение. Личните лекари ще могат да изпращат пациенти за скенера едва в края на месеца. Причината - трябва да бъде сключен договор със Здравната каса за ползване на апаратурата, уточни Митрушев.

    По думите му, новият скенер ще спести много средства на отделението, които са давани за транспортирането на пациенти с линейка до Хасково, за да ползват услугите на техниката там. Двама лекари ще работят с новия скенер.

    Следващата стъпка е възможност за дигитализация на изследванията в Ренгеново отделение. Това може да стане по трансграничен проект, който Община Димитровград разработва в консорциум с няколко водещи софийски болници и здравно заведение в Александруполис.

    Предстои до 10 дни този проект да бъде подаден до Управляващия орган, предвидени са и допълнително средства за още техника в Ренгеново отделение, каза още градоначалникът.

    Припомняме, че компютърният томограф пристигна в МБАЛ през юни 2015 г.  Предложението за закупуване на скенера бе гласувано и заложено в бюджета на сесия през 2014 г.

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини