Величия на големия екран в оспорвана битка в Кан

Педро Алмодовар, Джим Джармуш, братя Дарден, Ксавие Долан, Пол Верховен, Кен Лоуч, Парк Чан Ук и Шон Пен - това са част от имената в тазгодишната надпревара за "Златна палма" в Кан. Към тях трябва да се добавят и двамата румънски лауреати на фестивала Кристиан Мунджиу и Кристиан Пую, които се връщат за оспорвана битка в големия конкурс.

Шейсет и деветото издание на един от най-престижните кинофоруми в света започва на 11 май с новия филм на Уди Алън, а конкурсната му програма бе обявена на днес. Два от двайсетте филма в нея са от северната ни съседка. Мунджиу ("Златна палма" за "Четири месеца, три седмици и два дни") ще се състезава с новия си филм Bacalaureat, а носителят на "Особен поглед" Пую ("Смъртта на господин Лазареску") - със "Сиераневада".

В конкурса тази година има и голям брой - три - филми на жени-режисьори: American Honey на Андреа Арнолд с Шая Лебьоф, Mal de Parres на французойката Никол Гарсия и Toni Erdmann на германката Марен Аде. Те ще се изправят срещу плеядата бивши победители и любимци на фестивала. Председател на журито е режисьора на "Лудия Макс" Джордж Милър.

Извън състезанието премиерите си ще направят две големи американски заглавия - "ГДВ" на Стивън Спилбърг и по детската книга на Роалд Дал и трилъра Monkey Monster с режисьор Джоди Фостър и Джордж Клуни и Джулия Робъртс в главната роля.

И докато Робъртс ще дебютира в Кан, младата й колежка и сънародничка Кристен Стюарт бе наречена "кралица на фестивала" от директора на фестивала Тиери Фремо, съобщава "Гардиън". Стюарт, която е носител на френската награда "Сезар" за "Облаците на Силс Мария" на Оливие Асая, ще дефилира по червения килим за цели две премиери - състезаващия се Personal Shopper на същия режисьор и Cafe Society на Уди Алън.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини