Направи сам 3D скенер, с мляко и смартфон

    Потребител на уеб-портала Instructables с псевдоним yenfre създаде 3D скенер, който използва мляко за своята работа. Използвани са съвсем евтини материали и достъпни устройства: фотоапарат с възможност за серийно заснемане на единични фотографии - това е смартфон, работещ под управлението на ОС Android и приложението Auto Camera, две пластмасови кутии с обем около 27 литра, непрозрачна течност - например мляко, планка на която да бъде поставен смартфона, връв и малко топло лепило.

    "Млечният скенер" работи по следния начин: двете кутии са поставени една в друга и са свързани с малко отверстие, което ги съединява по такъв начин, че течността изтича без допълнителни механизми или устройства. По време на изтичане на млякото се образуват контурите на сканирания обект, като последователните изображения се прехвърлят към компютър.

    След това се използва скрипт на Python, който използва библиотеката за работа с изображения OpenCV за преобразуване на "слоевете" в триизмерен облак от точки. След това данните се записват в stl файл и обектът може да бъде разпечатан с помощта на 3D принтер.

    Очевиден недостатък на този скенер е невъзможността да се сканират обекти, които попиват млякото. Но идеята е интересна, а вместо мляко може да се използва нещо друго.

    Източник: kaldata.com

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини