Само 10 % от ромките дръзват да се изправят срещу насилниците си

    Едва 10-15 %от жените от ромския етнос се осмеляват да започнат действия срещу насилниците у дома. За сравнение процентът на жените от други етноси, които след като получат необходимата консултация, вземат решение да действат срещу насилника си е 20-30 на сто. Това показват обобщените данни след приключването на проект, насочен в подкрепа на жертвите на домашно насилие на Фондация “Български център за джендър изследвания“. Разработката, действала в рамките на осем месеца на територията на Хасково, Димитровград и София е финансирана по Норвежкия финансов механизъм. Програмен оператор за България е било МВР, а партньор на изпълнителя- Фондация „Толерантност и взаимопомощ“ от Хасково.

    След много работа на терен и чрез различните услужи, предоставени по проекта, изводите са следните: въпреки, че са ставали многократно жертва на домашно насилие, много от жените ромки не се осмеляват да реагират срещу насилника си заради: страх, липса на подкрепа от близките, но и на институциите. Икономическата зависимост от насилника и стереотипите, според които мъжът е неоспорим авторитет, обаче са най-солидните причини за липсата на реакция.

    Заради това една от основните цели на Фондация и проекта е бил чрез провеждането на на информационни беседи и създаването на групи за самопомощ в изолираните ромски квартали, да създаде разбиране у ромските жени, че са равнопоставени с мъжете.

    По проекта е открита и телефонна линия, на която ромските жени да могат да получават адекватна помощ и на матерния си език, тъй като много често след като са станали жертва на насилие, емоциите са много силни и разбирането и обясненията са усложнение, разказа ръководителят на проекта Петя Петкова, която е и управител на Фондация “БЦДИ-клон Хасково“. Помощта по телефона и първите напътствия за реакция на ромките дава Зина Иванова, която е част от екипа на партньора по проекта Фондация „Толерантност и взаимопомощ“.

    По време на действието на проекта са консултирани в София 57 лица, жертви на домашно насилие, 121 са направените консултации в Хасково, 26- са те в създадения в рамките на разработката Кризисен център в Димитровград. От всички, потърсили помощ 53 са хората от ромски произход.

    haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини