Solar Impulse прелетял над зона с пластмасови отпадъци колкото континент

Докато Solar Impulse 2 извършваше историческия си 62-часов полет от Хаваи до Калифорния без гориво, пилотът Бертран Пикард забелязва с очите си чудовищно количество пластмаса в океаните.

Докато лети над Голямото тихоокеанско сметище Пикард изпраща съобщение в Туитър до Боян Слат – 21-годишния основател и изпълнителен директор на The Ocean Cleanup.

“Прелетях над зона с пластмасови отпадъци по голяма от континент. Трябва да продължим да подкрепяме поректи като Ocean Cleanup”, пише Пикард, позовавайки се на амбициозния проект на Слад за изчистване на океаните от пластмасови боклуци.

Самият проект описва себе си като “първата в света реалистична концепция за почистване на океаните от пластмаса”. Той си спечели одобрението по света, подкрепа получи и самия Слат, бивш студент по аерокосмически технологии, който създава концепцията на едва 17-годишна възраст.

Пикард и Слат са срещнаха с медиите преди дни, докато задвижаният от слънцето самолет се отправяше на рискованото си пътуване.

Сътрудничеството между пилота и младия изобретател не е изненада – и двамата използват иновативни технологии, за да насърчат опазването на планетата.

Пикард и екипът на Solar Impulse планират да прелетят планетата, разчитайки само на енергия от слънцето, за да промотират екологичния транспорт и други подобни каузи.

“Демонстрирахме, че е напълно възможно да се лети в продължение на много дни и нощи, че технологията е работи ”, каза другия пилот Андре Боршбърг.

Той добавя, че новаторството трябва да продължи, за да подобри качеството на живота, така че в бъдеще да разчитаме на чисти технологии и възобновяема енергия.

Слат и преди е обръщал внимание на необходимостта от почистване на океаните.

“Океаните са най-важната животоподдържаща система на нашата планета”, каза той през 2014. “Те регулират климата и произвеждат кослород. Голяма част от биоразнообразието живее в океаните”

The Ocan Cleanup използва масивна статична платформа и V-образни рамене, които пасивно улавят пластмаса, носена от вятър и океанските течения. Ако всичко върви по план, проектът ще стартира официално през 2020 година. Това ще е най-голямата носеща се по повърхността на океана структура.

И двете страни участващи в проекта се изправиха през редица трудности. Преди пристигането си в Калифорния, самолетът Solar Impulse 2 бе приземен в Хавай за 9 месеца, за да бъде ремонтиран след рекордния си 5-дневен полет от Япония до Хаваите през юли.

Въпреки детайлното проучване, състоящо се от 530 страници, някои критици и учени подлагат на съмнение идеята на Слат за механичния дизайн и екологичното въздействие.

Въпреки това на вички ни е ясно, че природата се нуждае от всяка помощ, която би могла да получи – от ограничаване зависимостта ни от изкопаемите източници на енергия, до ограничаване на замърсяването с пластмаса. Близо 8 милиона кубични метра пластмасови отпадъци попадат в океаните всяка година. Замърсяването се влошава, тъй като употребата на пластмаса и пластмасови изделия се увеличава в развиващите се страни.

Ново изследване на Университета в Делауеър твърди, че в океаните има много повече пластмаса, отколкото се предполага.

Според ръководителя на изследването Тобиас Кукулка, турболенцията в океаните смесва пластмасата с други замърсители и ги завлича в дълбините. По тази причина изчисленията за количеството пластмаса, които вземат под внимание само тази част от материала плуваща на повърхността вероятно са погрешни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини