Спряха преноса на контрабандна валута към Турция

82 230 недекларирани евро откриха и задържаха митническите служители на митнически пункт Капитан Андреево при щателна митническа проверка на лек автомобил „Ауди А5".

Колата с чуждестранна регистрация е пътувала от България към Турция. Автомобилът е управляван от чуждестранен гражданин, а в колата имало и още двама пътници, също чужденци, уточниха от Митницата.

Нередовните суми били спипани след като на митническия пункт Капитан Андреево и тримата са заявили, че не пренасят стоки или валута за деклариране. При последвалата щателна митническа проверка обаче служителите на митницата откриват 70 530 евро в купюри по 50, 100 и 500 евро, укрити в кожена чанта под предната седалка на автомобила и в куфарче, собственост на единия от пътниците. Още 11 700 евро са открити при личен преглед в джобове по дрехите на втория пътник в колата. И двамата нарушители не са дали логични обяснения за валута.

Срещу първия нарушител, опитал да пренесе недекларирани евро, е образувано досъдебно производство по чл. 251 ал. 1 от НК по описа на Митница Бургас, което се провежда от разследващ митнически инспектор, под надзора на Районна прокуратура Свиленград. Вторият нарушител е санкциониран с акт по Закона за митниците и Валутния закон.

Недекларираната валута е с левова равностойност 160 829 лв. е иззета и подлежи на отнемане в полза на държавата. Работата по случая продължава.

  haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини