Представиха любимите стихове на П.Пенев на няколко поколения димитровградчани

"Поколенчески прочит" на поезията на Пеньо Пенев постави снощи началото на Дните на поезията в Димитровград. В Дом-музея бяха представени резултатите от допитване, свързано със стиховете на поета с ватенка, актуални и днес. Кой са любимите на различни поколания Пеньови творби анализира уредникът в Дом-музея Живка Шишкова.

Допитването е продължило повече от месец, като са били обхванати различни възрастови групи - ученици, хора в активна трудова възраст и ветерани - строители на Димитровград. Те е трябвало да подредят 10-те свои любими стихове на Пеньо Пенев.

„Поколение” („Когато се наливаха основите”) е любимото стихотворение от поета с ватенка сочат резултатите от експеримента. В него най-активни са били пенсионерите, като 104 от тях са участвали в допитването. 52-ма души в активна възраст са попълнили анкетата. 44 са учениците, участвали в нея

 „Епоха” е посоченото от младите хора стихотворение, което е било класирано на първо място. Следват „След залеза” и „Когато се наливаха основите”.

Последното е на първо място при най-възрастните, следвано от „Димитровградско утро” и „30 стотинки”. Хората в активна възраст са посочили, като най-харесвани „Пътека”, „Епоха” и поемата „Дни на проверка”.

Целта на своеобразното изследване бе да накараме хората да прочетат и препрочетат стиховете на Пеньо Пенев и да проследим какво от творчеството му е най-актуално днес, коментира уредникът Живка Шишкова. Според нея, този експеримент остава отворен и всеки, който има желание, може да попълни анкетния лист, посочи още тя.

Поколенческият прочит продължи с рецитал по стихове на П.Пенев от актрисата Антоанета Станчева и ветеранът, участвал в изграждането на Димитровград Мария Георгиева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини