Поли Генова напълни очи със зрелищност, ценят ни агенциите

Представянето на Поли Генова във финалната вечер на Евровизия беше определено като един от зрелищните моменти на конкурса, отбелязва Франс прес.

Българката напълни очите на зрителите със светлинно шоу, което съпътстваше нейното изпълнение на песента "Ако любовта беше престъпление".

Сред силните моменти беше и изявата на австралийката от корейски произход Дами Им, която показа, че на Евровизия намират място и големите и мощни гласове. Руснакът Сергей Лазарев пък представи комплексен номер с качване по стена.

Победителката, украинката Джамала даде възможност да се чуе един от малко познатите езици този на татарите от Крим, който е в списъка на сериозно застрашените езици, съставен от ЮНЕСКО. Сред силните моменти беше и грузинското изпълнени на Ника Кочаров и бандата Янг Джорджиън лолитас, които поднесоха автентичен рок.

Украинският президент Петро Порошенко поздрави певицата Джамала за невероятната й победа на конкурса Евровизия, предаде Франс прес.

"Това беше едно невероятно изпълнение, една невероятна победа! Цяла Украйна Ви казва едно голямо благодаря, Джамала!", написа в Тwitter държавният глава.

Песента на Джамала "1944" разказва за депортирането от Крим на татарите, станало по нареждане на Сталин. Прабабата на певицата е била сред депортираните.

"Когато чужденците идват, когато влизат у вас, когато ви убиват и казват ние не сме виновни, не сме виновни", се пееше в първия куплет на песента на Джамала.

Спомените за този ужас бяха съживени с анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. Хиляди татари бяха поставени под арест, а техните жилища претърсени. Лидерите на татарската общност в Крим получиха забрана от Москва да влизат на територията на полуострова, припомня Франс прес.

Русия протестира срещу участието на Украйна в конкурса заради политическия подтекст в песента на Джамала, смятан от Москва за противоречащ на регламента на конкурса, който забранява думите или жестовете от политическо или сходно естество. Организаторите на Евровизия обаче сметнаха, че думите в песента на Джамала са от историческо естество и одобриха песента й.

Един от основните ръководители на бунта на Майдана, който през февруари преди две години доведе до отстраняване от власт на тогавашния проруски президент Виктор Янукович, заяви, че ще е уместно Украйна да организира следващата Евровизия на полуостров Крим.

"Ще се изпълни една справедливост, ако следващата Евровизия се състои на историческата родна земя на Джамала - Крим в Украйна", написа в Twitter Мустафа Найем.

(БТА)

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини