Диктовки на открито правиха димитровградски ученици

    Кратка забавна диктовка в специално подготвена за целта шатра на бул."България" правиха днес димитровградски ученици. На запис те слушаха два текста на Александър Балабанов и Георги Господинов, след което трябваше да го напишат.

    Целта бе да се провери грамотността на децата от 6 до 11 клас. Включиха се деца от ОУ "Алеко Константинов", СОУ "Любен Каравелов", ОУ "П.Славейков", ЕГ "Д-р Иван Богоров" и др. Своята езикоха култура провериха и много минувачи по градската алея. В рамките на първия половин час от старта на кампанията диктовки направиха 22 -ма души.

    Възпитаници на Езиковата гимназия в Димитровград помагаха на участниците да чуят текстовете, а след това ги проверяваха, така че процеса е двустранен, поясни преподавателят по БЕЛ Бистра Жекова. Според нея, много важно е преподавателите да стимулират децата да пишат правилно с повече артистичност и повече емоция. За съжаление, грамотността на децата днес не е на нужното ниво, допълни учителят. Но ние сме длъжни да казваме на децата, че доброто образование и доброто възпитание винаги е на мода, смята още Бистра Жекова.

    Инициативата се организира за пръв път в Димитровград. Тя гостува тук със съдействието на Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин” към Българската академия на науките и подкрепата на Община Димитровград. Националната кампания под надслов „Написаното остава. Пиши правилно”.

    Началото е дадено през 2015 година по идея на група млади учени с ръководител проф. Светла Коева и за първи път се провежда  в София при огромен интерес За тези, които се бяха справили с диктовката без грешка бяха подготвени стимулиращи награди.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини