Кораб с български екипаж потъна в Керченския пролив

Товарният кораб "Ванеса", плаващ под български флаг от Бердянск (Украйна), потъна във водите на Керченския пролив.

Екипажът е от 11 души.

Директорът на изпълнителната ганеция "Морска администрация" Николай Апостолов съобщи за БНР, че корабът е на фирма "Борд Марин Бургас" със собственик Дойчин Дойчев. Капитан на кораба е Мирослав Димитров.

Наскоро властите разпространиха предупреждение за опасност от бури в пролива, съобщи за РИА Новости представител на пресслужбата на Южния регионален център на руското Министерство на извънредните ситуации.

Корабокрушението е станало около 6 часа московско време (5 часа българско време). На помощ на товарния кораб са се притекли няколко руски и украински кораба.

Заради силното вълнение и щурмовия вятър моряците от корабите „Тимус" и „Колпа" не са могли да вземат екипажа на потъващия кораб.
Когато двата съда са се приближили до бедстващия кораб са видели, че фалшбордът е повреден и плавателният съд се пълни с вода, съобщава "Новости".

От украинския кораб, който рано тази сутрин е бил в района и се е доближил до "Ванеса" разказват, че са видели на повърхността на водата няколко души с хидрокостюми, но е трудно да се каже дали те са били живи, уточнява Интерфакс.

Украинският съд се е наложило да се отдалечи, тъй като корпусът му запонал да се обледява.

Интерфакс съобщава, че вертолет на Южния регионален център на руското Министерство по извънредните ситуации е излетял към района на бедствието за издирване на екипажа.

В района са били още два морски съда - "Задорожни" и "Меркурий", които са тръгнали към бедстващия български съд. Най-близо - на 4 мили, е "Меркурий".

Съдбата на българските моряци и украинския лоцман обаче все още се изяснява.

"На борда е имало 11 души - 10 души от екипажа са български граждани, а лоцманът е украинец. Не ясно какво се е случило с тях," каза говорителят на министерството.

По думите на представителя заради тежките атмосферни условия в момента изваждането на кораба е невъзможно.

Силното вълнение в района на бедствието с височина на вълните до три метра и скорост на вятъра до 20 метра в секунда прави рискова една операция по изваждането. Товарният кораб е превозвал метал.

В средата на ноември месец в Керченския пролив при силна буря се случиха поредица от инциденти, които доведоха до екологична катастрофа.
Един танкер се разцепи и от борда му изтекоха във водите на Азовско море 4777 тона мазут. От друг кораб също имаше изтичане на нефт.
Два кораба потънаха - единият натоварен с метал, а другия - натоварен със сяра.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини