Прогнози: Повече милионери, нова Студена война, липса на вода

Авторитетното списание "Фючърист" беше един от първите източници, които предсказаха явления като интернет и виртуалната реалност, както и края на Студената война

В средата на третото десетилетие на XXI век броят на милионерите ще достигне 1 млрд., а водата ще стане толкова важна, колкото нефтът през миналото столетие, прогнозира "Фючърист".

Авторитетното списание беше един от първите източници, които предсказаха явления като интернет и виртуалната реалност, както и края на Студената война. В ежегодния си обзор в края на 2007 г., изданието публикува 10 прогнози, които могат да се сбъднат през настоящия век. Повечето от тях са тревожни.

1. През 2025 г. броят на милионерите ще достигне 1 млрд., благодарение на глобализацията и технологичните иновации. В същото време 2/3 от населението на земята ще страда от липса на вода.

2. Умни материали и текстил (SFIT) ще навлязат широко в бита. Става въпрос за дрехи, които променят цвета си и ухаят, маратонки, свързани с iPod устройства, каквито вече "Найк" пусна, и други екзотики.

Макар и в момента индустрията на подобни продукти да се оценява само на 400 млн. долара, в бъдеще европейската и американската текстилни промишлености ще възобновят интереса си към умните материали.

3. Задава се нова Студена война между САЩ, от една страна, и Китай и Русия, от друга. Заплахата от нея ще измести тероризма на втори план във външната политика на Америка, която ще се опита да възпрепятства сближаването на двете големи държави.

4. Обществото ще осъзнае силно нуждата от преминаване към безкешови плащания. Причина за това ще бъде развитието на технологиите за оптично сканиране, които в следващите пет години ще направят още по-лесно създаването на фалшиви пари.

5. В близко бъдеще може да възникне криза на биологичното разнообразие на планетата, която ще бъде от 100 до 1000 пъти по-сериозна, отколкото всички досегашни в историята на човечеството.

Природата може да се окаже на границата на изчезване в условията на пренаселеност, разрушаване на околната среда и невиждано изразходване на земните ресурси. Всяка страна е длъжна да предприеме съответните мерки.

6. Водата през XXI век ще придобие същата важност, както и нефтът през миналото столетие. Дефицитът на прясна вода и сушата ще засегнат цялата планета, вкл. и развитите страни. Все по-важни ще стават опреснителните станции, които ще осигуряват голям процент от питейната вода на щатове като Калифорния.

7. Към 2050 г. населението на Земята ще достигне 9,2 млрд. Това е със 100 млн. повече от първоначалните прогнози на ООН, тъй като раждаемостта в развиващите се страни намалява по-бавно от очакваното. В същото време расте продължителността на живота на хората в развитите страни.

8. Увеличава се опасността от наводнения в африканските страни. През 2080 г. под угроза ще бъдат 70 млн. жители на черния континент, ако световният океан се покачи с прогнозираните 38 см. Урбанизацията в много африкански страни, свързана с мащабно градско застрояване, променя естествените водни потоци.

9. Поскъпването на природните ресурси може да даде тласък на широкомащабно усвояване на Арктика. Интерес за световната икономика ще представляват не само нефтът и природният газ, но и метали като никел, мед и цинк, прясната вода и др.

Страните от арктическия регион ще бъдат изправени пред трудния избор дали да затегнат контрола върху ресурсите или да намерят начин за справедливо разпределение между всички държави.

10. Все повече важни решения ще се вземат не от хората. Електронни екипи, работещи в мрежа, и роботи с изкуствен интелект ще решават проблеми в области като финансите, здравеопазването, образованието и даже в политиката.

Дотам ще се стигне, тъй като технологиите усложняват толкова много живота, че човекът вече не е способен да предотвратява катастрофи в резултат на свои грешки.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини