130 години от Освобождението на София

Днес се навършват 130 години от навлизането на руските освободителни войски под предводителството на генерал Гурко в София.

Традиция е в този ден кметската управа на града да дава израз на почит и преклонение пред загиналите руски воини за нашето освобождение.

Тази година денят ще бъде отбелязан с поредица прояви, организирани от Столичната община - дирекция "Култура и образование", съвместно със Софийския организационен комитет, сформиран за отбелязване на 130-ата годишнина и оглавяван от кмета на столицата Бойко Борисов.

Програма:

10:00 ч. - Благодарствен молебен в църквата "Света Неделя", отслужен от патриарх Максим (или делегирано от него духовно лице).
Изборът на храма е историческа даденост - в присъствието на самия генерал Гурко, тук се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите, още при влизането в града

10:30 ч. - Литийно шествие до паметника „Цар Освободител", празнично биене на камбаните на централните софийски храмове и поднасяне на цветя и венци

11:00 ч. - Освещаване на паметен знак за издигане на Паметник на опълченеца в градинката зад Централния военен клуб

12:00 ч. - Театрализирана историческа възстановка на открито от НД „Традиция" на влизането на руските освободителни войски, предвождани от ген. Гурко, в София - по ул. „Московска"

19:00 ч. - Празничен спектакъл „Моление" от проф. Найден Андреев в зала „България".
Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини