Пускат с хеликоптер салам на туристите в "Чумерна"

Хеликоптер "Ми-2" ще достави около 200 кг храна за бедстващите туристи, блокирани от снега в хижа "Чумерна" в Еленския балкан, съобщиха от Гражданска защита.

Хляб, консерви и колбаси, доставени от Гражданска защита, се опаковат в чували, които ще бъдат спуснати от 2-3 метрова височина край хижата.

Екипажът има готовност да транспортира деца и възрастни със здравословни проблеми, ако бъде подготвена площадка за кацане край хижата.

Хеликоптерът ще излети в 15 часа от летището в Горна Оряховица.

Операцията се координира от областната управа, администрацията на община Елена и дирекция "Гражданска защита".

По разпореждане на министър Емел Етем за туристите Министерството на държавната политика при бедствия и аварии /МДПБА/ подготвя пакети с хляб, вода, кафе, кашкавал и други необходими продукти за 2-3 дни, похвалиха се и от това ведомство.

70 туристи, между които 25 деца от София, Бургас, Русе, Стара Загора и други градове, пристигнали за новогодишните празници, от три дни се намират в
плен на снежната стихия.

Триметрови преспи са блокирали подстъпите към гр.Елена, където е обявено бедствено положение.

Съвместно с дирекция "Гражданска защита"-Сливен и община Твърдица е създадена организация за извеждането на туристите през Твърдишкия проход, който е затворен за движение още през миналата година.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини