"Ванеса" - виновни и невинни

Бизнес интереси на притежателите на българския товарен кораб „Ванеса" са причина за потъването на кораба, на който имаше 11 моряци.

Това мнение изказа украинският транспортен министър Йосиф Вински, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му корабът е получил две предложения за изтегляне, но капитанът отказал помощта.

„Явно такава е била заповедта на собствениците, решили да икономисат пари за спасителна операция. Именно икономиите доведоха до трагедията", посочва Вински.

Той отбеляза, че екипажът е бил уведомен за възможно влошаване на метеорологичните условия, и че няма да може да се излиза в морето.

Собственикът на фирмата „Борд Марин" обяви, че са получили подробна оперативна справка за взетите от капитана решения.

Първоначално капитан Мирослав Костадинов отказал да отплава от украинското пристанище Бердянск заради силен вятър със скорост 15 метра в секунда. „Ванеса" е напуснал пристанището в 23,45 м. руско време, когато вятърът е бил попътен със скорост 8-10 метра в секунда, твърди Дойчин Дойчинов.

Още при първия сигнал за бедствие в 2 часа през нощта опитният български капитан е поискал от украинците незабавно да изпратят хеликоптер.

От фирмата-оператор на кораба „Ванеса" категорично опровергаха информацията на украинското министерство на извънредните ситуации, че са отказали да разпоредят на екипажа да върне кораба на пристанището след предупрежденията за настъпваща буря.

Междувременно двамата български експерти, изпратени да се включат в разследването на инцидента с "Ванеса", пристигнаха в руския град Темрюк.

Румен Симеонов и к. п. д. Желю Вълков разговарят с българския консул Любомир Попов за по-нататъшните им действия на място.

Досега само един член на екипажа на „Ванеса" е спасен – вторият механик Николай Димитров, разпознати са телата на двама моряци - Георги Желев и Петко Момчев.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини