Южният полюс може да е "оазис на живота"

Според група американски експерти от Колумбийски университет Южният полюс на нашата планета не е безжизнена пустиня, а богат природен комплекс, съдържащ "оазиси на живота".

Учените отбелязват, че под дебелия слой антарктически лед има развита система от реки и водоеми, които по форма приличат на тази на басейна на р. Амазонка, съобщи МИГнюз.

Фото- и от видеоснимки, получени от спътници на НАСА, показват, че в Антарктида има т.нар. региони на езера, в които се извършва активен процес на минерализация.

Той би бил напълно невъзможен без участието на микроорганизми или би се развивал хиляди пъти по-бавно, твърдят геофизици от Колумбийския университет. "Фактически, водната мрежа под леда на Южния полюс е много голяма.

По мащабите си тя съответства на територията на САЩ, което прави този воден басейн най-големия в света. С голяма степен на вероятност може да се каже, че там съществува цял нов свят, за наличието на който преди 10 години човечеството дори и не предполагаше" - казва Майкъл Стадингер, геофизик от "Ламонт - Дохърти" към Колумбийския университет.

Специалистите отбелязват, че ако бе възможно да се повдигне дебелата ледена шапка, покриваща Антарктида, то под нея щеше да се види един най-обикновен континент, приличащ на всички останали. Стадингер казва, че дори и да не бе налице последната серия от снимки на Антарктида, направени от космоса, предишни изследвания, извършени на самата Антарктида, говорят за голям воден басейн отдолу.

Доказателство за това е и огромното езеро Восток, и придвижването на ледниците, предизвикано от движения на материка под леда. Единствената разлика между антарктическите езера и всички останали е в това, че те са били напълно изолирани от външния свят в продължение на около 30-35 милиона години, но въпреки това езерата и реките продължават да са в движение благодарение на топлината, която идва от дълбините на материка.

По последни данни на Южния полюс има 145 езера, които са разположени на дълбочина 4 км. Стадингер казва, че глобалното затопляне действа разрушително на ледниците на Антарктида отгоре, а по-топлите езера подкопават ледниците отдолу. А това още повече ускорява процеса на топенето.

"Преди 50 години всички учени на планетата бяха уверени, че поне източните части на Антарктида представляват дебел леден слой и суха безжизнена основа под него. Сега се вижда, че това не е така" - казва геофизикът.

През тази година специалистите предвиждат да пуснат специални сонди, снабдени с нова радарна технология, които да изследват Антарктида и да позволят по-добре да бъдат изучени долните слоеве на Южния полюс, пише Cybersecurity.

"Днес е трудно да се каже колко точно езера и реки има в Антарктида. Очевидно е, че ние не знаем всичко за тях. Ще бъдат открити нови водоеми, скрити под леда" - твърди Стадингер. БТ
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини