В Русия през 2007 г. са извършени 74 убийства с расистки характер

В Русия през 2007 г. са извършени 74 убийства с расистки характер, което е с 20% повече, отколкото през 2006 г., съобщи московското Бюро за правата на човека в доклад, публикуван вчера и цитиран от агенция Франс прес.

Броят на нападенията е нараснал с една трета, а броят на ранените се е удвоил, се посочва в доклада.

Повечето от нападенията са извършени в Москва и в района на Москва, където са убити 44 души, но проблемът се развива и на други места.

Националистическата и религиозната нетолерантност, обикновено характерна за големите градове, се разпростира активно и в страната, посочва Бюрото.

Нападенията все по-често се извършват от добре организирани крайно националистически групи, отговорни за десетки атаки и за подготвяне на терористични актове, пише в доклада.

Изправени пред нарастващи равнища на престъпност, властите започнаха да възприемат по-репресивно поведение, отбелязва директорът на Бюрото Александър Брод.

Сред най-честите жертви на подобни нападения са лица, произхождащи от бившите съветски републики като Азербайджан, Узбекистан, Армения и Грузия, както и севернокорейци и африканци.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини