Глобите до 50 лв. още на пътя, Програма пази децата от порносайтове

Глобите до 50 лв. още на пътя, отбелязва „Монитор"


Шофьорите ще научават глобите си още на пътя.

Катаджиите вече сами ще определят размера на глобите по актовете още на пътя. Когато спрат шофьора, на място ще определят минималния и максималния размер на глобата. Както и досега, те ще взимат талона и водачът ще кара един месец с копие от акта. След като изтече този срок, нарушителят ще си получи наказателното постановление по пощата. Ако не реши да обжалва, може да го плати по банков път, или в най-близкия пощенски клон. Тогава водачът ще получи второ писмо от КАТ. В него ще е талонът му.

Тези промените са заложени в Закона за административните нарушения и наказания, който трябва да влезе до края на годината. Новите правила ще трябва да намалят бюрокрацията и опашките в КАТ за получаване на наказателните постановления и плащането на санкциите.

Мерките няма да ощетят гражданите да обжалват актовете си, съобщи началникът на "Пътна полиция" комисар Алекси Стратиев. Той обясни, че както и досега, водачите ще могат да обжалват в 3-дневен срок пред РПУ, в КАТ или по съдебен път.

Досега катаджиите определяха размера на глобата само за по-дребни нарушения, които се наказват с фиш до 50 лева. Фишовете ще могат да се плащат на пътя след два месеца. Въпреки че това беше предвидено в Закона за движение, който бе приет миналата година, до този момент не беше прилагано. Причината бе,че фишовете са скъпи и още не бяха отпечатани, каза още Стратиев. Друга причина за забавянето на промените е, че не е имало достатъчно гаранции, че правата на водачите ще бъдат защитени, съобщи пред "Монитор" директорът на държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението Алекси Кесяков.

Вчера от вътрешното министерство се похвалиха и че броят на убитите и ранените е намалял в сравнение с предходната година. Зам.-министърът на МВР Камен Пенков обясни, че това се дължало на мерките, които се взимат, и на многото строги наказания, записани в Закона за движение. Предвиждат се обаче и нови по-солидни санкции за пияни и дрогирани шофьори. Според Стратиев в Наказателния кодекс са заложени ниски наказания за водачи с над 1,2 промила. За да се намали броят на катастрофите, до края на годината се предвижва да бъдат монтирани много легнали полицаи и камери по най-натоварените пътища у нас. Концесионерите на магистралите пък ще са задължени да слагат светлинни табла с полезна информация за пътната обстановка.

От вътрешното министерство отчетоха, че превишената скорост, неправилно изпреварване, отнемане на предимство и употреба на алкохол са най-честите нарушения, които водят до катастрофи. Има тенденция към увеличаване на произшествията с неправоспособни водачи, обясни още зам.-министърът Камен Пенков.


Пиеш две ракии, лежиш 2 години, уточнява „Стандарт"

Секира за пияниците зад волана вади МВР. Две години ще лежат в затвора джигитите, които натиснат газта, след като са обърнали две ракии. Те ще плащат и 2 бона глоба. Това предвижда поправка в Наказателния кодекс. Тя вдига двойно наказанието за шофьори с над 1,2 промила алкохол в кръвта. Поради недоглеждане сега санкцията за почерпените от 0,5 до 1,2 промила е по-голяма от тази за пилите на корем.

Затова се налага да удвоим наказанието за най-тежките нарушения, коментираха депутати.

Те припомниха, че все още няма пратен в затвора пияница. Всички се разминават с условни присъди и глоба около 200 лв. Затова пък с последните поправки в закона хванатите на две бири броят 2000 лв. и стават пешеходци за година.


КАТ събра рекордни 20 милиона от глоби, пресмята „Сега"

КАТ отчете вчера рекордна събираемост на глобите и леко намаляване на жертвите от катастрофи. Според контролния орган положителните промени се дължат на измененията в Закона за движение по пътищата, които влязоха в сила в средата на миналата година.

За последните 6 месеца от 2007 г. са събрани 20.4 млн. лева от глоби, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Камен Пенков. "По данни на Сметната палата за цялата 2006 г. събираемостта на глобите беше 6%, а в края на декември 2007 г. тя скочи на 86% ", посочи той. През първите 6 месеца на миналата година, преди измененията в закона, са били събрани едва 2.86 млн. лева. От 1 юли на водач, направил нарушение, се отнема контролният талон, докато не си плати глобата.

Според КАТ тази мярка е накарала шофьорите да бъдат и по-внимателни на пътя. За миналата година в катастрофи са загинали 1006 души, което е с 37 по-малко в сравнение с 2006 г. От МВР отбелязаха, че тенденцията в страните от ЕС е жертвите да се увеличават. Заедно с останалите европейски страни България е поела ангажимента да намали жертвите от катастрофи до 2010 г. съобразно нормите, одобрени в ЕС. Това означава, че ранените трябва да са не повече от 6597 души, а загиналите - не повече от 700.

По данни на КАТ 42% от загиналите у нас са водачи, около 31% са пътници, а 26% - пешеходци. През 2007 г. 61 деца до 17 години са загинали при катастрофи. Общо ранените са 9828, от които 1356 деца.

Като илюстрация бе посочено, че резултатите са по-добри от далечната 1968 г., когато загиналите са били 1062. Примерът бе даден, защото оттогава досега автомобилният парк и правоспособните водачи са се увеличили десетки пъти. Но пък за разлика от сега през 60-те години колите не са били толкова обезопасени, не е имало възможност и бързо да се извика помощ.

"Миналата година у нас са регистрирани 413 886 коли, с които автомобилният парк в страната вече е 2 628 000", каза зам.-министър Пенков.

Шефът на КАТ Алекси Стратиев пък обяви, че до 2 месеца ще започне и събирането на глоби на пътя. Глобите с фиш до 50 лева ще се плащат на място на пътния полицай, предвиждат промените в закона, които не могат да влязат в сила вече 6 месеца. Оправданието е, че процедурата по изготвянето на самите фишове била тромава и скъпа. От КАТ продължават да настояват и за изменения в Закона за административните нарушения и наказания, според които катаджиите да определят и размера на глобата при актовете. Ако шофьорът е съгласен, ще плаща веднага и бързо ще си получи обратно талона. Така ще си спести ходенето в КАТ за наказателно постановление.

КАТ Пращат актове и талони по пощата, пише „Труд"

Катаджията да определи глобата на пътя, виновният шофьор да я плати и да си получи документите по пощата. Тази по-проста система предлагат от КАТ като мярка срещу огромните опашки пред гишетата.

Идеята за по-съкратена процедура не изключва правото на гражданите да обжалват, уточни пред "Труд" шефът на КАТ Алекси Стратиев.

Над 23 млн. лв. са влезли в хазната от платени шофьорски глоби за миналата година, когато бяха приети поправките в закона.

Това е рекорд, непознат досега за България. И още един - за първата година членство в ЕС у нас са внесени 413 886 автомобила.

От МВР отчитат също намаление с около 3,5 % на жертвите и ранените при катастрофи за 2007 г.


Програма пази децата от порносайтове, пише „Новинар"

Българските родители вече могат напълно безплатно да блокират достъпа на децата си до сайтове с вредно съдържание чрез нова компютърна програма, наречена Child Defender. Към момента тя блокира около 400 000 електронни страници с подобно съдържание. Новата програма може да се изтегли напълно безплатно от www.childdef.com. Повечето от блокираните сайтове са с порнографско съдържание. Голяма част от тях са чужди, но има и български. Освен това в списъка с блокирани страници са и такива с кеч и отявлено расистко съдържание. Засега няма такива с игри, в които има насилие, но родителите свободно могат да допълват списъка със забранените електронни страници. Освен това към програмата има и речник. Ако в него се добави например думата "футбол", детето няма да може да влиза в страници, в които тази дума е написана. Речникът разпознава думи на български, написани с кирилица, и на английски език.

От новата услуга вече са се възползвали около 150 души, съобщиха от фондация "Делфин", които са инициатори на проекта. Създаването на софтуера е отнело година на екип от българска компютърна фирма. Програмата може да се тегли от мрежата от близо месец.

3 месеца след учителската стачка: Съкращения вместо по-високи заплати, отбелязва „Дневник"

Заплатата на учителите в повечето училища няма да достигне обещаните от правителството 650 лв. брутно възнаграждение в края на учебната година.

Последиците от учителската стачка

За сметка на това ще има съкращения на преподаватели и помощен персонал, за да се закърпи бюджетът. Държавата няма да дофинансира средното образование, пари от републиканския бюджет ще има само за т.нар. защитени училища по настояване на ДПС.

Това установиха директори на училища, кметове, синдикати и експерти, след като от началото на годината влязоха в сила делегираните бюджети и правителството определи издръжката за едно дете. За да оцелеят училищата, общините ще трябва да дофинансират системата или от септември да закрият най-губещите, може да се стигне и до фалити. Отговорността ще е на директорите, след като един от резултатите от учителската стачка през миналата година беше решението веднага да се въведат делегираните бюджети.


"Защитените" губещи

Защитени училища ще са единствените губещи, за които правителството ще плаща повече. Статутът "защитено училище" беше въведен по настояване на ДПС и ще се получава всяка година, като "кръщенето" му ще е учебната 2008 - 2009 г.

Засега министерството на образованието е определило 50 училища, за които са предвидени 2 млн. лв. След анализ на място броят им може да се намали или увеличи, обясни зам.-министърът Кирчо Атанасов. Сред критериите едно губещо или празно училище да не се закрива са да е на повече от 20 км от най-близката гимназия и да има поне 5 деца, които трябва да пътуват. На тези критерии отговарят най-много училища в Родопите и Разградско, обясниха от министерството. Допълнителното финансиране за тях ще се определя индивидуално.


Неизбежни съкращения
Още преди гласуването на бюджета за 2008 г. от сдружението на общините предупредиха за проблемите, които ще предизвикат делегираните бюджети. Една от необявените цели на реформата е

масовото закриване на училища в малките селища, обяви изпълнителният директор на организацията на общините Гинка Чавдарова.

"Въвеждане на делегираните бюджети е прибързано, а издръжката от 1151 лв. средно на ученик - недостатъчна. Това ще предизвика проблеми в училищното образование през следващите поне три години. Ще има и фалити", смята програмният директор на институт "Отворено общество" Боян Захариев. Според него ефектът от делегираните бюджети ще е съкращения на учители, въпреки че това не е сред "официалните" цели.

"В София положението е драматично, защото има много училища. Стандартът за издръжка е най-нисък - 980 лв. на ученик", каза зам.-кметът по образованието Йорданка Фандъкова. И според нея съкращенията са неизбежни, а увеличаването на заплатите няма да стигне обещаните 650 лв. От общината вече са изчислили, че след приспадане на парите за заплати и осигуровки за поддържане на сградите и плащане на сметки остават 15 млн. лв. по-малко в сравнение с миналата година. "Парите ще стигнат едва до юни. Проблеми ще има най-вече в училищата с под 800 ученици", коментира Фандъкова.


Директорът на столичното 14-о училище Ернест Георгиев вече е изчислил, че при новата система на финансиране ще надвиши разходите за годината с 30 хил. лв. И това при положение, че не увеличава заплатите. За да закърпи бюджета и да повиши поне малко възнагражденията, Георгиев трябва да съкрати 15% от персонала.


Според колегата му Искра Владимирова от кюстендилското основно училище "Христо Ботев" съкращения ще има при всички положения. Увеличението на заплатите също е под въпрос. Тя вече има петгодишен опит с делегирани бюджети. Кюстендил попада в групата с годишна издръжка от 1050 лв. на дете. Въпреки че училището е малко, не сме имали големи проблеми, но пестим от парите за материалната база, обясни Владимирова.


Раздуване на класовете

Застраховани от проблеми са само училищата с поне 1000 деца, твърди Калина Хасарджиева, директор на средно училище в Джебел. "Гимназията е голяма, с 960 ученици и бюджетът ще стигне", потвърди Пенка Малинска, директор на столичната Френска гимназия.


Според синдикатите проблемът не е в делегираните бюджети, които те подкрепиха по време на стачката, а в недостатъчната издръжка на ученик. Средният стандарт трябва да е поне 1381 лв., заяви Стефан Вълков от Синдиката на българските учители. В същото време правителството прие промяна в Закона за народната просвета, според която директорите може да бъдат уволнени, ако дълговете надхвърлят с 20% предвидените разходи.

От министерството на образованието не отричат, че проблеми ще има. Според експертите във ведомството обаче недостиг на средства щяло да има само в училищата с маломерни и слети паралелки. От министерството не пропускат да напомнят, че парите на персонала вече ще зависят от това колко са класовете и по колко деца има в тях. По-високи заплати ще има при повече ученици и по-малко педагози, обясни главният секретар Димитър Танев. Затова министерството пише наредба, според която класовете могат да се раздуят от сегашните 26 деца до 30.


Училището ми ще е назад с близо 30 хил. лв.

Ернест Георгиев, директор на 14-о училище, София

Сметката на Георгиев
Брой ученици 517
Пари, които му се полагат 506 хил. лв.
Заплати и осигуровки 420 хил. лв.
Парно, ток, вода 110 хил. лв.
------------
Дефицит 24 хил. лв.

До края на март общините и директорите трябва да направят план как ще изразходват парите за образование. Бюджетите се формират, като се умножи броят на децата в училището по годишната издръжка, определена от правителството. Тя е най-голяма - 1184 лв., в 70 планински общини с население в основния град под 10 хил. души. Най-ниска е в 15-те най-големи общини - 980 лв., а 1050 лв. на дете за година се полага на кметствата от средната група. Директорите ще имат право да разпределят парите за заплати, ток, вода, отопление и малки текущи ремонти. Те ще трябва да организират търгове и ще прибират приходите от наеми.



Вече и тук 8000 лв. за инженер, отбелязва „24 Часа"

Заплата от 6-8 хил. лв. у нас вече не е фантазия, а факт. Бизнесът предлага сумата за инженери. За по-опитните парите скачат и над 10 хил.

Нямаме специалисти, не мотивираме ли малкото качествени да останат, фалираме, обясняват щедростта си работодателите. Причината за небивалия дефицит е бумът на икономиката и емиграцията на подготвените в последните години.

За да ги задържим, трябва да им предложим максимум 20% под възнаграждението на западните им колеги, пресмятат бизнесмени. Мотивират ги със служебни коли, мобилни телефони, пенсионни и здравни застраховки.

Инженерите са първи в държавата по заплати. Предложенията за начинаещи стартират от 1000 лв., каза шефът на електронния посредник за работа Job-Tiger Светлозар Петров. Именно за инженер е най-високата оферта, постъпила във фирмата - 6500 евро.

Причина за повишеното търсене е бумът на промишлеността в последните години, както и масовата емиграция на всички качествени специалисти, коментира той. За да поддържат производството си, шефовете се съобразяват, ухажват възпитаниците на техническите университети, отпускат им стипендии още от студентската скамейка. Инженери се търсят както за производството, така и в телекомуникациите и IT сектора. Тенденцията е устойчива и ще продължи в следващите няколко години, убедени са изследователите на трудовия пазар.



Борсовата криза ужили инвеститорите с още 2 млрд. лв., пресмята „Дневник"

Под влияние на световната финансова криза само за ден инвеститорите на Българската фондова борса загубиха близо 2 млрд. лв. - толкова, колкото за трите седмици от началото на годината досега.

Кризата с ипотеките, която доведе САЩ до ръба на рецесия, нанесе силен удар на финансовите пазари във вторник, като индексите загубиха до 10 на сто. Основните показатели на борсите от Азия през Европа до САЩ буквално се "люлееха", показвайки несигурността на инвеститорите, които обаче масово предпочитаха да продават ценните си книжа. Отражението върху българската борса доведе до пореден рекорд в спада на цените на акциите. Само през сесията от втория ден на седмицата някои основни акции загубиха над 10%, а книжата на финансовия сектор се търгуваха 20% по-евтино. Резултатът от началото на годината е обща загуба за инвеститорите от над 4 млрд.

Ситуацията остава сериозна, като индикация за това е и извънредното решение на Федералния резерв на САЩ да понижи с 0.75% основната лихва до 3.5 на сто. Това е първи подобен случай след терористичните атаки от 11 септември 2001.

Намаляващата капитализация на българските публични дружества не носи загуби само на акционерите им. Доходността на взаимните фондове, които през миналата година се превърнаха в основната алтернатива на депозитите и хит за дребните инвеститори, също намалява.

Негативното влияние отвън обаче само затвърди започналата в края на 2007 корекция в България. Борсата регистрира най-лошото начало на година в историята си, регистрирайки само една сесия, приключила с повишение за SOFIX. "Паниката взима връх. Това е абсолютно непознато и ново упражнение в борсовата история на България. Най-вероятно ставаме свидетели и на затваряне на репо-сделки от октомври-ноември", коментира Цветослав Цачев, ръководител анализи в "Елана". Данните от пазара показват, че индексите на БФБ от началото на годината са загубили около 20 на сто.

На този фон някои високорискови взаимни фондове са се простили с по над 15% от нетната стойност на активите на дял, без да се отчита вчерашното понижение. Специалисти обаче отново предупредиха, че вложителите не трябва да се поддават на паника, тъй като спадовете при взаимните фондове в момента въпреки рязкото им движение са временни, а инвестицията в такъв инструмент е дългосрочна. Схемите, които инвестират в облигации, дори реализират положителна доходност. Кризата ще се отрази и на доходността на пенсионните фондове, но предвид по-малките им активи в чужбина спадът може и да не е сериозен.

Прогнозите за развитието на българския пазар засега остават разнопосочни.

Според изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев, който е и професионален инвеститор, показателите на българските компании остават добри. "Не са икономически причините за случващото се в момента, а единствено развитието на международните пазари", каза той. "Очаквам тази година да е рекордна по отношение на корпоративните финансови резултати и затова смятам, че на по-късен етап през годината ще може да се реализира висок ръст на борсата. Въпросът е, че излизането от кризата ще е трудно при тази демонстрирана паника", коментира и Петко Вълков, изпълнителен директор на "Бенчмарк асет мениджмънт". Възможността за инвестиции в момента е добра, смята и Донев. Той заяви, че като инвеститор през последните два дни само купува акции, макар че спадът според него ще продължи поне месец. Обемът на изтеглените чуждестранни средства от пазара не може да се компенсира с местни, смята Донев.

Според други специалисти обаче сега е достигнато временно дъно, което ще бъде тествано отново след месец или два. Ако тогава спадът на пазара мине под сегашните нива, може да се очаква поевтиняване на акциите с още 10-15 на сто, коментираха анализатори.

По-оптимистично е мнението на Николай Ялъмов, изпълнителен директор на "Капман". Според него вчера фондовият пазар е стигнал дъно, а намесата на Федералния резерв ще повлияе положително и на малки пазари като нашия. Ялъмов допълни, че е логично, след като най-големият натиск на пазара дойде с влошаването на настроението на външните чуждестранни инвеститори, които решиха да се освободят от по-рискови инвестиции, сега подобряването на международното ниво да помогне за възстановяването.



"Черният" понеделник на борсите продължи и във вторник, пише "Сега"

Вълната от загуби по световните борси, която тръгна в понеделник, се задълбочи още повече вчера, като отново засегна и Българската фондова борса - София. Основната причина според анализаторите е изтеглянето на книжата заради всеобщата паника, която предизвиква опасението за рецесия в американската икономика. Повечето коментатори твърдят, че това е най-големият срив на борсите след онзи, който последва атентата срещу кулите близнаци в Ню Йорк през 2001 г.

Основният индекс на Токийската фондова борса - Nikkei, затвори вчера със спад от 5.7%. С 10% се срина индийският Sensex, а 7.2% спад отбеляза основният индекс на Шанхайската фондова борса. Помолен да коментира ситуацията, управителят на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че икономическата ситуация в глобален мащаб е "сериозна" и всички държави страдат от забавянето на американската икономика.

Допълнително масло в огъня наля изказването на Джордж Сорос, който заяви, че се задава най-тежката финансова криза в света от края на Втората световна война насам и че предложеното от президента на САЩ Джордж Буш връщане на над 140 млрд. долара данъци няма да спаси положението. Заплаха според него съществува и за Европа и Сорос се учудва, че малцина разбират това.

Действително търговията с ценни книжа в Европа и вчера отбеляза спад, дори по-голям от този в понеделник. В Германия за броени минути DAX INDEX загуби 5.34%, последва го френският CAC 40 със спад от 4.64%, а британският FTSЕ 100 отбеляза понижение от 4.29%. До края на работния ден обаче индексите в Европа успяха да възстановят загубеното и дори излязоха на зелено.

Американската търговия започна под знака на безпрецедентно ниските финансови резултати на големите банки, които бяха оповестени вчера. Малко след това Федералният резерв се събра на спешно заседание и намали с 0.75 базисни пункта до 3.50% основната лихва. Това е най-голямото понижение на лихвата от 1980 г. насам и бе официално обяснено със страховете за бъдещето на американската икономика.

"Американската икономика е може би на една ръка разстояние от рецесията, коментираха вчера анализатори от Lehman Brothers, цитирани от агенция Блумбърг. Вероятността това да се случи се оценява на 40%, а само преди седмица беше 33%. "Очакваме забавянето на щатската, а и на световната икономика да продължи поне до средата на 2009 г.", твърдят от Lehman. Очаква се основната тема на започващия тези дни Световен икономически форум в Давос да е именно състоянието на глобалната икономика и големите спадове на търговията с ценни книжа.

У НАС

След понижението от 6.6% в понеделник вчера само за 10 минути основният индекс на БФБ отбеляза спад от 10%, но до края на деня успя да възстанови част от позициите си и спадът се оказа само 0.5%. Причините у нас са предимно външни - много клиенти бързат да продадат, защото имат да покриват позиции по репо-сделки или са имали нужда от свежи пари, смята Цветослав Цачев от "Елана Трейдинг", цитиран от БТА. Според други анализатори обаче е доста логично, когато има криза, инвеститорите първо да бързат да се изтеглят именно от такива пазари като българския, които са по-рискови.

Технически срив в 9.50 часа доведе до временно спиране на търговията в София вчера. След възстановяването й ръководството на борсата съобщи, че от днес няма да работи един от модулите на електронната система COBOS от опасения, че няма да издържи на оживената търговия.




Инфаркти на борсата, коментира „Стандарт"

Инфарктната търговия на фондовата борса вчера приключи с лек оптимизъм. Търговията стартира с панически разпродажби, породени от продължаващия спад на фондовите борси в целия свят. Индексите на българската борса в ранната търговия се сринаха дори повече от рекордното понижение в понеделник, когато SOFIX падна с 6,59%. Напрежението достигна своя връх, когато в 9,50 ч поради технически проблем в системата COBOS временно беше спряна борсовата търговия. Дори тръгнаха слухове, че системата COBOS не е издържала, защото е била прекалено натоварена. Първоначално беше обявено, че търговията ще бъде подновена в 10,10 ч, но това стана едва малко след 10,30 ч. След подновяване на търговията акциите възвърнаха част от загубите си, но напрежението на пазара не отмина.

Търговията приключи с незначително понижение на фона на сривовете от последните дни. SOFIX се понижи с 0,55%, BG40 намали стойността си с 0,93%, а BGREIT и BGTR30 изгубиха съответно 1,16% и 1,34%. На този фон инвеститори и спекуланти търсеха отговори как ще се развие търговията през следващите дни. Всичко е в ръцете на дребните инвеститори, каза пред investor.bg Гено Тонев от ИП "Юг Маркет" в отговор на въпрос дали е възможно българският пазар да изпадне в криза, възстановяването от която да продължи с години. През подобна криза преди години мина пазарът в Гърция. Ако дребните инвеститори "натиснат спусъка" на системния риск, всичко е възможно, но в момента у нас все още не може да се говори за такива проблеми, каза Тонев. Според него всичко зависи от обстановката на международните пазари. Дори САЩ да изпаднат в рецесия, не се знае дали това ще окаже толкова силно отражение върху Азия, Европа или у нас. Може би този негативизъм се преекспонира, но когато става въпрос за пари, подобни реакции са оправдани, каза още Тонев. Всеизвестно е, че пазарите се движат от алчност и страх и противоположните действия на тези на "масовия" инвеститор много често водят до успех, каза Цанко Арабаджиев, инвестиционен консултант в ОББ. Нивата по повечето позиции са изключително благоприятни за покупка и когато пазарът се успокои и излязат годишните отчети, всеки ще има време да прецени и анализира ситуацията, както и новите си инвестиционни цели, допълни той. Тогава вероятно ще му се иска да е купувал на днешните нива добави той.

Не смятам, че българският пазар може да изпадне в ситуация, от която да се възстановява с години, каза Константин Абрашев, портфолио мениджър в ИП БенчМарк Финанс. Чужденците изнасят капитали от 3-4 месеца, така че скоро може да има известно успокоение на пазара, допълни той. Годишните финансови отчети също може да доведат до някаква позитивна реакция. Икономическата криза в САЩ няма да се отрази на нашата икономика и публичните дружества, за разлика от икономиките на азиатските страни, които са по-тясно свързани с американската, заяви Пламен Пътев, председател на Съвета на директорите на "Стандарт Асет Мениджмънт".



СИБанк е с нов директор

Александър Димитров е новият изп. директор и член на Управителния съвет на СИБанк. Той получи вчера одобрение от Централната банка. Преди месец СИБанк стана собственост на белгийската група КВС, която по-рано купи и най-големия ни застраховател ДЗИ.



Заеми по програмите на ЕС

предлага УниКредит Булбанк. Парите са за компании, които отговарят на критериите за получаване на безвъзмездна помощ от ЕС. Инвестиционният продукт е в размер до 90% от общите разходи по проекта. Той е със срок до 10 г. с възможност за гратисен период до 12 месеца. Втори продукт е за разходите на фирмите по консултации. Той е в размер до 30 хил. евро.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини