Овчаров: Няма да се откажем от АЕЦ "Козлодуй" заради примирение с глупостта

Въпросът за отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй" трябва да бъде изваден от контекста на аварийност и да се вкара там, където у е мястото.

Това са обикновени ядрени инсталации, за които отговарят определени инстанции.

Това каза бившият министър на икономиката и председател на градската организация на БСП Румен Овчаров в предаването „Коритаров Live" на Нова телевизия.

„Примирението с глупостта и бюрокрацията не може да ни накара да не настояваме за отварянето на блоковете", категоричен беше Овчаров.

Решението за затварянето им беше политически компромис на сили, които не намериха друг начин да решат проблемите.

Ако сега въпросът „Могат ли да бъдат отворени 3 и 4 блок" бъде поставен на който и да е регулиращ орган - у нас или в чужбина, отговорът ще бъде „да", защото те са безопасни и заради нуждата от тях, категорично заяви Румен Овчаров.

Той коментира и подписаните икономически споразумения по време на посещението на руския президент Владимир Путин.

„Оценката за подписаните с Русия споразумения според мен е положителна и тя не може да бъде друга", категоричен беше Овчаров.

България за сега само анонсира „Голям шлем", тя не го е постигнала, каза Овчаров.
Като политическа позиция подписът на тези споразумения не може да бъде коригиран, но предстои икономическа оценка. Предстои реализирането на проектите.

Коментарът на Овчаров за конкурентния на „Южен поток" проект „Набуко" беше, че България никога не е бягала от разговор на тема „Набуко".

По думите му, Турция е имала намерението да бъде доставчика за енергийния проект „Набуко".

„Сега стават ясни истинските проблеми на проекта - липсата на достатъчно сигурни източници на газ", каза още Овчаров.

Даже и да съществува проектът „Набуко", това не намалява енергийната зависимост на Европа от Русия.

По негово мнение Иран е нестабилен и ненадежден партньор, а Туркменистан и Азербайджан не могат да осигурят големите количества газ.

„Когато Франция призна геноцида над арменците, Турция блокира присъединяването на френската фирма „Тотал" към проекта", припомни бившият икономически министър.

Попитан дали подписаното споразумение у нас за "Южен поток", не прави още по-наложително изграждането на „Набуко", с цел да се намали зависимостта от Русия. Овчаров каза: „Даже и да съществува проектът „Набуко", това не намалява енергийната зависимост на Европа от Русия."

По-рано предаването „Коритаров Live" се отложи с половин час, заради силна кашлица на госта - Румен Овчаров.

Овчаров не можа да отговори на въпросите на водещия, тъй като кашляше в продължение на 10 минути. Георги Коритаров също „се зарази" и започна да кашля в ефир. Наложи се предаването да бъде отложено за 8.30 часа.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини