НС прие на първо четене в Кодекса за социално осигуряване

Военноинвалидите при навършване на пенсионна възраст да получават пълния размер на определените им две пенсии. Едната е за трудова злополука, а другата - за осигурителен стаж и възраст. Това предвиждат приети на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от депутата от НДСВ Деница Димитрова, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Беше прието и предложението за изменение в Кодекса, внесено от депутата от ДПС Ариф Агуш.

То предвижда лицата, които са работили 10 години при условия на първа категория труд или 15 години при втора категория, да могат да се пенсионират, ако отговарят на изискванията за сбор от осигурителен стаж и възраст, но не по-рано от 47 годнини за жените и 52 - за мъжете.

Лицата, които имат 10 години осигурителен стаж в рудници да могат да се пенсионират преди навършване на необходимата възраст, ако имат 90 точки и са на 52 години за мъжете и 47 години за жените, предвижда още изменението.

Ако трудовият договор на лицата, които работят в рудници, бъдат прекратени при закриване на предприятие или съкращаване на щата, могат да се пенсионират, но не по-рано от 45 години,
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини